2% лимит на палмата в храните налага ЕК от април 2021 г. (ОБНОВЕНА)

2% лимит на палмата в храните налага ЕК от април 2021 г. (ОБНОВЕНА)

Изискват информация за суровините с трансмазнини над позволеното

Лимит от 2 грама от промишлено произведени трансмазнини, получили нарицателното палма, на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и за доставка на дребно ще бъде въведена от 2 април 2021 г., съобщиха от Еврокомисията.

Също така, производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен. Новият регламент, приет от ЕК в сряда, е за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Мярката има за цел да предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене, уточняват от ЕК.

През годините редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, подчертаха че трябва хранителният прием на трансмазнините да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.

Диетологът проф. Донка Байкова припомни, че първата страна в Европа, която е въвела още през 2002 г. подобен лимит е Дания, като там дефиницията е бил - до 2% от общата калорийна стойност. По думите й


в САЩ върви процес на пълна забрана


на трансмазнините. Според нея, оставеното минимално количество е заради технологиите на производство. „Дори в натуралното кравето масло априори има трансмазнини. В рафинираното слънчогледово олио също остават малки количества, които на този етап не могат да бъдат избегнати, както и при кравето сирене, защото в натуралната суровина за производството му има малко трансмазнини“, обясни експертът.

Проф. Гроздан Караджов от Института по хранителна промишленост в Пловдив определи мярката като първа стъпка напред в посока на здравословност. „Естествено най-доброто би било въобще да няма или да има само следи. Повечето от производителите, изваждат маслото от млякото и след това

допълват необходимата масленост в продуктите си с други мазнини.


От там идва бедата. Много от вносните масла от известни марки не са чисто краве масло“, обясни професорът. По думите му, дори в маргарина при подходяща технология трансмазнините могат да бъдат намалени в значителна степен.

Според изпълнителния директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов мярката няма да има много голям ефект. „За сиренето може да свърши работа, но за сладкишите като вафлите например - едва ли. Да не забравяме, че тези продукти са консумирани много от децата“, поясни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.