От 10 до 50 лв. за занималня на детето (ТЕМАТА)
2

Най-високата цена на ден през лятото на 2021 се държи от езиковите курсове

От 10 до 50 лв. за занималня на детето (ТЕМАТА)

Ранно записване и две или повече деца от семейство дават отстъпки до 10 на сто

В София летните занимални отново са хит след затихването на пандемията през последните седмици и наближаващия край на учебната година. Родителите имат възможност да насочат децата си към езикови, спортни, школи по изкуства, математически или свързани с програмиране занимания, но цената е почти една и съща – около 200-250 лв. на седмица в клубовете в центъра на града. 

В някои квартали занималните са по-евтини – около 150 лв. за дете за седмица, или около 30 лева на ден. Фирмите предлагат отстъпки за второ дете или за приятелче, но те обикновено са едва 3 или 5%.

Повечето занимални обещават, че е приемат децата от 8:30 сутринта и ще се грижат за тях до 18 ч.

В София фирмите, които през зимата предлагат ски училища, в момента организират летни занимални на Витоша, като отново събират децата с микробус от няколко точки от София и ги извозват до планината.

Повечето занимални обещават храна, но някои дават опцията родителите

да приготвят в кутии каквото те преценят за отрочетата си

Най-скъпите занимални са свързани с изучаването на езици, особено тези, които са към различните културни институти. В тях децата са разделени на принципа на владеенето на езика, докато занималните, свързани с повече спортни и арт дейности, са разделени по възраст – 6-7-годишни и нагоре.

За повечето занимални с езици, организирани от културните институти, местата вече са заети. Тези, които са свързани с ментална аритметика или роботика, още набират усилено деца. Занималните обещават да отворят на 1 юни и да работят до средата на септември.

Във Варна лятото дава възможности за нови изживявания и приключения на децата, организирани сред природата в детски лагери и занимални с различна насоченост и времетраене. Ранното записване за летните програми е до 30 май, като отстъпката е 10%.

В модерна база в близост до Морската градина, снабдена с нови образователни технологии, децата ще се научат да работят в екип, ще

управляват дронове, ще принтират свои 3D-фигурки

Лятната занималня във Варна тази година стартира на 14 юни и ще продължи до 3 септември. Цената на занималнята е 15 лв. на ден при записване за период от поне един месец и 20 лв. на ден при записване за по-кратък период. В цената са включени всички занимания на открито и закрито. Допълнително се заплаща цената на обяда и следобедната закуска, които са на обща стойност 5 лв.

„Лято в куфар“ е друга развлекателно-обучителна програма за деца от 7 до 12 години с акцент развитие на езикови умения по английски език. Програмата залага на развитие на креативните умения, критичното мислене и работата в екип.

За децата е и „Зелено приключенско училище“, което предлага колективни приключенски игри, щафети и състезания.

Летният лагер „Рицари и Принцеси“ е спортна, забавно-образователна програма с исторически сценарий и много ролеви игри. Провежда се недалеч от Варна в екологично чист район, заобиколен от гъсти зелени гори и красиви поляни. Лагерите се провеждат в периода от юни до септември, разделени на смени от по две седмици, всеки делничен ден.

Цената за една седмица е 110 лева или 135 лева с включен обяд

За две седмици - 200 лева или 250 с включен обяд. В цената влиза лицензиран транспорт от Варна до мястото за лагеруване и връщане обратно и медицинска застраховка.

Бургаските училища тази година няма да предлагат летни занимални. За сметка на това обаче в морския град има десетки частни забавачки, които предлагат целодневни занимания за децата от 1-ви до 4-ти клас. Цените са от 200 до 250 лева на месец, а родителите могат да избират за какъв период да сключат договор.

Повечето частни школи осигуряват и ежедневно групово посещение на детския басейн. Родителите заплащат допълнително храната, която струва от 4 до 5 лева на ден, или още стотина лева месечно.

Почасови занимания се осигуряват в общинския "Център за подкрепа на личностното развитие". Те са под форма на курсове и са с фиксирани часове от 90 минути два пъти седмично. Цената е 30 лева за всеки от курсовете.

От 7 юни в Центъра започва курс по изобразително изкуство, а от 14 юни - по пиано с индивидуални занимания.

За период от два месеца ще се организират също курс по лечебна физкултура и школа по театър. Цената и за тях е по 30 лв. на месец.

Центърът предлага и двуседмичен курс по английски език от 14 до 25 юни, в който децата ще учат три пъти седмично по 3 часа.

По същото време ще се организира и двуседмично училище по краезнание с целодневни занимания на цена 50 лв. За храна родителите ще заплащат допълнително по 4 лв. за топъл обяд.

Близо 600 деца от Стара Загора ще имат възможност да прекарат по десет дни това лято в общинския лагер на Каваците. Според организаторите цената едва ли ще надхвърля 140 лв. за дете, коментират от общинската администрация. Първата смяна стартира на 26 юни, а последната е от 28 август.

По традиция от 15 юни до края на юли на практика всички деца от Града на липите могат да се включат в различните дейности, организирани от институциите, като това е напълно безплатно. Само центърът за подкрепа на личностното развитие

предлага 27 форми на извънкласно обучение

включващи разнообразни школи, ансамбли, артистични състави и др., на част от които заниманията през лятото са сред природата.

Сред частните инициативи, промотирани в социалните мрежи, правят впечатление специализирани едноседмични скаутски летни лагери с база планински хижи, там цената е 270 лв., а в градски условия без храна е по 140 лв. за участник.

През лятото във Велико Търново функционират най-малко 7-8 занимални, които са предназначени за децата от 5- до 10-12-годишна възраст. Цените на повечето от тях са 10 лв. за присъствен ден или между 5 и 7 лв. за половин ден – до обяд или следобед.

Друга атрактивна оферта е на лятна занималня „Ун Бесо”. Тя разполага с три отделни зали: за учене и арт занимания, за спортни игри и танци и детски кът. Цените там са за целодневно занимание от 8 до 18 ч. – 10 лв. При записване на две деца от едно семейство – таксата за двете е 17 лв. При заплащане на 10, 15 или 20 дни се дават бонус съответно 1, 2 или 3 дни безплатни.


Темата подготвиха Добромир Радушев, Красимир Крумов, Христо Христов, Иван Първанов, Северина Димитрова и Елена Анастасова

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.