Китай за първи път в своята история след 1949 г. отваря пазара си за търсене и добив на нефт газ за чужди фирми, съобщава „Ройтерс”. Агенцията се позовава на изявление на министерството на природните ресурси на най-голямата комунистическа държава.

Възможността чужденци да работят в сектора се отваря от 1 май 2020 г. условието е фирмите да бъдат регистрирани в Китай с чисти активи на стойност поне 300 млн. юана (43 млн. долара). Те ще получат разрешение самостоятелно да правят проучвания за наличието на находища на въглеводороди и да ги добиват. Засега чуждите предприемачи могат да правят такъв бизнес само в състава на съвместни дружества с китайски фирми, най-вече държавни, като CNPC, Sinopec или техни дъщерни предприятия.

От началото на май Пекин ще позволи и на местни частни компании с аналогичния размер на активите да търсят и добиват нефт и газ на територията на страната. Разрешенията за добива на полезните изкопаеми ще са петгодишни с възможности за удвояване на срока.

Причината за отваряне на пазара в сектора е стремежът на китайските власти да увеличат местния добив на петрол и метан, като привлекат за целта частни инвестиции. Китай, заедно със САЩ са най-големите консуматори на нефт в света.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Производството на твърди горива намалява през януари с 33.5%

През януари 2020 г. спрямо същия месец на предходната година нараства производството на: пропан-бутанови смеси - с 11.1%; природен газ - със 100%. Намалява производството на: твърди горива - с 33.5%; безоловен бензин - с 6.3%; дизелово гориво - с 9.1%; електроенергия - с 13.3%. Това съобщи Националният статистически институт (НСИ).