В Кърджали водата ще поскъпне от началото на следващата година с 9%, а в София със 7 на сто. Това нарастване на цените най-вероятно ще бъде одобрено до края на декември от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според бизнес плана на водното дружество в Кърджали, одобрен още през 2017 г. от регулатора, от Нова година абонатите на местното ВиК ще трябва да плащат

по почти два и половина лева за кубик


вода с ДДС, от следващата 2021-ва година поскъпването само за доставената вода ще надвиши 7 ст. за кубически метър и то без 20-те процента на въпросния данък.

От 1 януари водата в столицата се очаква да бъде със 7 на сто по-висока цена, в сравнение със сега плащаните от софиянци с ДДС 2,585 лв. Новата цена е близка до сегашната, но без данъка от една пета и така се очертава кубикът, доставян от концесионера с ДДС да доближи 3,09 лв., сочат цифрите от одобрения от КЕВР още през 2017 г. бизнес план на дружеството.

Според предложенията, в Перник, където има воден режим, се очаква поскъпване с около 3%. По този начин подложените на убийствено безводие жители на миньорскишя град от догодина по 2,28 лв. за кубик с ДДС и то без гаранция дали ще получат услугата

или само въздухът ще върти водомерите им.

В Шумен, където от години имат проблеми с качеството на водата и с нередовната й доставка, от 1 януари ще им бъдат начислявани фактури с цена от почти 3,27 лв. с ДДС за кубически метър.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бройлерите най-евтини в Сливен, най-скъпи - в Добрич

На борсите в Сливен и Стара Загора бяха най-ниските цени на замразените пилета в края на миналата седмица, а най-високи - в Добрич. В най-големия град на Южна Добруджа бройлерът е вървял на едро средно по 4,95 лв./кг, а под Сините камъни и Града на липите - по 3 кинта. Разликата в цената на едро е почти два лева, сочат данните от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

По-лесно сменяме доставчика на интернет или телефония

В случай, че потребителите ползват интернет, мобилни и фиксирани услуги, те ще може да променят доставчика на някои от отделните компоненти, като ще дължат неустойка само за частта, която прехвърля към конкурентен оператор. Това е записано в предстоящите промени в Закона за електронните съобщения, с които в националното законодателство се въвеждат нормите на Европейския кодекс за електронни съобщения.

За седмица краставиците на едро поевтиняха с 5,4%

За последната седмица, спрямо предходната от зеленчуците най-голямо поевтиняване от 5,4% е отчетено при оранжерийните краставици до 3.88 лв./кг, следвани от: доматите от внос (-3.7% до 2.33 лв./кг) и зрелият кромид лук (-3.6% до 0.81 лв./кг), сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).