От 1 януари в Гърция отпада ДДС от 24% за жилища строени след 2006 г., като се очаква мярката да облагодетелства купувачите на 90 000 имота, обявени в момента за продажба, пише в. „Катимерини”.

Преди 13 години данъкът бе въведен само за новостроящите се жилища, с изключение на първото жилище на домакинството, което е освободено от него. 74 264 от чакащите сделка имоти или 85% са в района на Атика, където е концентрирана по-голямата част от новото строителство. Според данните от обявите, най-много недвижими имоти са построени след 2006 г. в северните и източните предградия на гръцката столица. Там делът на новите жилища е 41%, при среден за цялата страна 30 на сто. В центъра на Атина пък едва 15% от продаваните жилища са нови.

Продавачите на такива имоти вече реагират на очакваната промяна и в офертите не е включен ДДС. Гръцките брокери обаче се опасяват, че малко преди отмяната на ДДС да влезе в сила ще има продавачи, които ще побързат да надуят цените и след това да ги намалят и така на практика да приложат триковете на търговците в големите вериги, преди да обявят промоции. Отмяната на ДДС за нови жилища се отнася и за площите, с които инвеститорът обезщетява собствениците на терените, където е вдигната сградата, уточнява изданието.

Според експерти, цитирани от „Катимерини”, мярката ще облагодетелства около 160 професии, свързани със строителството и продажбите на жилища, ще доведе до намаляване на безработицата, увеличаване на събираемостта на данъците и ще подобри финансовото състояние на купувачите. Банките също ще бъдат облагодетелствани, защото ще получат възможност по-бързо да продадат немалкото имоти, иззети от тях по време на кризата от неизправни длъжници.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сделките с нови жилища на миналогодишните цени

Цените в София на база сключени сделки остават без изменение спрямо година по-рано. Средната цена на продадените жилища в София през третото тримесечие на 2019 г. е 1 088 евро/кв.м. при 1 090 евро/кв.м. за същия период на миналата година, сочат данни на Bulgarian properties. Според брокерите от агенцията това потвърждава очакванията забавяне на нарастването на цените и достигане до стабилизирането им.

До края на годината всички ниви и гори с нов кадастър

До края на годината земеделските и горските територии в страната ще бъдат покрити на 100% с цифрови кадастрални карти, които да показват техните особености. Покритието на урбанизираните зони пък ще достигне около 45%. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев.