КЕВР се готви да одобри от януари поскъпване на водата в София с 23 ст. на кубик с ДДС и така цената ще достигне почти 2,585 лв., срещу сегашните - 2,354 лв., сочи справка в обявлението на регулатора за свикване на обществено обсъждане на 17 декември на цените на за догодина на цените на 27 ВиК дружества в страната.

Във Варна цената скача над 3 лева за кубик до почти 3,10 кинта, при сегашна с ДДС от 2,9736 или с 12,2 ст. повече. В Шумен, където цената на кубика досега бе една от най-високите в страната ще добавят към нея 14 ст. и ще достигне почти 3,40 лв. В Добрич промяната на цената нагоре ще бъде само със 7 ст. за кубически метър и се предлага да бъде 3,35 лв. с ДДС. В Пловдив местното ВиК иска по-малко поскъпване от само 1,5 ст. кубик до 2,215 лв./куб. м.

Огромен скок на цената на ВиК услугата от цели 27 ст. на кубик се предлага за абонатите на водното дружество в Бургас. Така хората във втория по големина крайморски град у нас ще плащат почти 3 кинта за кубик с ДДС. Към въпросната граница се доближава и предложената цена в Русе. В крайдунавския град досегашната цена бе 2,7708 с ДДС, а от началото на новата година се предлага да достигне почти 2,95 лв. за кубик или със 17,64 стотинки повече, сочи информацията, публикувана на сайта на регулатора.

Във Велико Търново се иска от догодина новата абонатите да плащат по почти 2,50 лв. за кубик, което е с около 5 стотинки повече, отколкото сега. В Плевен битовите абонати на местното ВиК дружество ще получават фактури с 10 ст. повече на единица обем като цената ще стигне 2,834 лв. с ДДС.

В Благоевград новата цена се предлага да бъде 2,25 лв. за куб. м, което е с 15 повече от сегашната. За Перник поскъпването се иска да бъде 8 ст. за кубик, а в Смолян – със 14 стотинки.

Според написаното в сайта на регулатора по-високите цени отчитат инфлацията през годината и необходимите средства за инвестиции във ВиК инфраструктгура.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Air China взе първият сглобен в Китай Boeing 737MAX 8

Най-големият китайски авиопревозвач Air China стана притежател на първия сглобен в Китай по лиценз пътнически самолет Boeing 737MAX 8, съобщи агенция „Синхуа”.

ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на училища по ОПРР

Европейската комисия одобри още 210 млн. лв. за ремонт на образователната инфраструктура в страната по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщиха от МРРБ.

Средствата се прехвърлят от инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност“ на първата ос на ОПРР, бенефициенти по която са 39-те големи градове, към приоритет „Образователна инфраструктура“ на същата ос.