От 1 до 10 бона доплащане за краден ток предвиждат новите правила за измерване на електроенергия, които след по-малко от месец се очаква да влязат в сила. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов по време на тематична дискусия в София. Той добави, че цената на крадения ток е колкото на технологичния, която е по-висока от тази за изправните абонати.

„Кражбата на ток трябва да бъде пречупвана през призмата на националната сигурност, защото енергетиката е стожер на националната сигурност“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на дискусията. По думите й, кражбите на ток засягат пряко енергийните дружества, всички потребители на електрическа енергия, тъй като кражбите водят до понижаване качеството на услугата, като често вредите, които се нанасят, и разходите за отстраняването им, превишат размера на самата кражба.

За миналата година са установени над 10 000 кражби на ток. За „Електроразпределение-Юг“ (ЕВН) са били 2751, за „ЕРП-Север“ („Енергопро“) - 2156 и от ЧЕЗ установените кражби на електроенергия са били 6645.


„Промяна на схемата на свързване и неправомерно присъединяване


са най-честите случаи, в които се констатира кражба на електрическа енергия“, каза още председателят на КЕВР Иван Иванов. „Срокът, който КЕВР дава за възстановяването на сумата за ползването на ток в първия случай е 90 дни, а във втория - 180 дни. Самото натоварване за изчисляване на ползваната енергия при промяна на схемата на свързване е 8 часа, докато при неправомерно присъединяване - 24 часа“, обясни Иванов.

„Около 34 000 -35 000 мегаватчаса електроенергия се краде всяка година“, каза директорът "Експлоатация и поддържане" в „ЧЕЗ Разпределение-България“ Виктор Станчев. „В 88% от случаите кражбите са свързани с битови потребители. Самото количество електрическа енергия, която е била

ползвана неправомерно, е почти еднакво


от битовите (54%) и стопански (46 на сто)“, добави той. "Имаме трайно запазване на нивата на подаваните сигнали и констатираните нарушения", заяви още Станчев. По думите му по-притеснително е високото ниво на рецидивите - 21% от хванатите крадци са с повече от едно нарушение.

Според Николай Николов от „ЕРП Север“ краденият ток и по-новите правила остава по-евтин. Той обясни, че електромерите се манипулират по много начини. „Например нощната тарифа с евтин ток продължава по 16 часа. Многократно са е увеличават софтуерните манипулации. За това трябва да се помисли по този проблем в новите правила за измерване“, призова той.

Гочо Чемширов от „Електроразпределение-Юг“ (ЕВН) предлага краденият ток трябва да бъде заплащан по тарифата за недостиг и да бъде около 200 лв. за мегаватчас. И от трите ерепета заявиха, че не искат да печелят от завишени цени на таксуване на крадения ток, а да се озаптят крадците.

Александър Йорданов член на КЕВР опроверга твърденията, че краденият ток ще бъде изчисляван на по-ниска цена, отколкото плащат изрядните абонати. По думите му през признатите разходи за технологичен разход регулаторът компенсира една съществена част от загубите на ерепетата. Според експерта дружествата трябва да се погрижат служителите им да не злоупотребяват с паролите за защита на софтуера за управление на електромерите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Уязвимите потребители на ток остават на регулирания пазар

55 000 индустриални и 3000 битови потребители на ток ще излязат на свободния пазар от 1-ви юли тази година. Това обаче няма да важи за някои бизнеси като фризьорски ателиета например, съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов по време на дискусия, посветена на плана за преминаване към следващия етап на либерализация. Николов обясни, че уязвимите и енергийно бедните групи засега остават на регулирания пазар, а министерствата на енергетиката и на труда трябва да разработят механизъм за тяхната защита.

Теменужка Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

България ще продължи да разчита на въглищните си централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в сградата на КНСБ след среща със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ по въпроса за развитието на сектора в страната.

Провериха жиците на тока във Враца, Мездра и Роман

Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от министерството на енергетиката извършиха извънредни проверки на съоръженията, собственост на "ЧЕЗ разпределение България" АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман, съобщиха от ресорното ведомство.