От 1 април „Шел“ започва сондажи за петрол и газ край нашия бряг, съобщи днес Александър Кейс, ръководител на проекта за проучване за наличие на въглеводороди в българския шелф.

„От 18 месеца се готвим за сондирането в блок „Хан Кубрат“, което ще се прави заедно с австралийската „Уутсайд“ и „Репсол“. Втората фирма вече търси газ заедно с „Тотал“ в блок „Хан Аспарух“ в изключителната ни икономическа зона“, каза още той.

Кейс каза, че решението за сондажите е било взето на база оптимистичните резултати от 3D проучванията, завършили през 2017 г. „Сондажите ще са


проучвателни за оценка на количествата въглеводороди


в находището и доколко е икономически изгоден промишленият им добив“, поясни той. „Ще се достигне дълбочина от почти 4 км, като 1300 м е разстоянието от повърхността до дъното на Черно море. Сондажите ще са проучвателни за оценка на количествата въглеводороди в находището и доколко изгодно извличането им“, поясни той. По думите му шансовете да се открие находище, което да е икономически перспективно за разработка и добив е 1:5, но от „Шел“ са се подготвили добре и Кейс е оптимист за резултатите. „Засега не е решено дали ще се прави повече от един сондаж, на различно място от първоначално избраната точка“, поясни той. Очаква се


цената на сондажите да бъде между 50 и 150 млн. долара.

Ще се използва специалният кораб Noble Globetrotter, като съдът е нает до септември 2023 г. Основната база на проекта за проучването е Варна, която е по-далеч от място на проучването спрямо Бургас, но изборът е бил направен след търг. Кейс подчерта, че от откриването на находище в шелфа до започване на промишлен добив обикновено минават от 8 до 10 години.

Ян Декнател, ръководител на проучванията в Западното Черноморие поясни за „Монитор“, че в зависимост от инвестициите рентабилността на един проект е различна, но при всички положения цената на петрола трябва да е над 30 долара за барел. Освен това капацитетът на добива трябва да е еквивалентен на поне 75 хил. барела нефт на денонощие.

На въпрос дали има открито находище в турската икономическа зона в тази част на Черно море, където също се правят подобни проучвания, експертът поясни, че няма официални данни за резултатите от него.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Завършват газопровода "Турски поток" до края на тази година

Турция ще завърши строителството на газопровода "Турски поток" до края на тази година, заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Министърът бе на инспекция в района на град Виза, окръг Къркларели, където се извършва строителството на газопровода.

ВАС окончателно отхвърли жалбата срещу интерконектора с Гърция

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли окончателно жалбата срещу междуправителственото дружество „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) относно процедурата за производство и доставка на тръби за интерконектора между България и Гърция. Решението на съда потвърждава законосъобразността на проведената процедура по избор на изпълнител за една от ключовите обществени поръчки за изграждането на съоръжението.

Полша намали доставките на руски газ с 21%

От началото на годината до края на септември Полша е купила от Русия 21% по-малко природен газ, спрямо същия период на 2018-та, сочат данни от отчета на държавния енергиен концерн PGNIG, цитирани от световните агенции.