От 1 април парното в София с 25% надолу

От 1 април парното в София с 25% надолу

Най-малко поевтинява топлинната енергия във Варна

Цената на топлинната енергия в София ще падне с 25%, става ясно от информация на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Така мегаватчас доставян от дружеството с най-много абонати в страната и най-голям консуматор на природен газ България

 

ще падне от 114,768 лв. с ДДС до около 86,07 лв.,

 

т. е. в рамките на 80-90 лв., колкото и прогнозира „Монитор” в началото на март. Поевтиняването в София е най-голямото от всички топлофикации в страната.

На абонатите на пловдивската топлофикация цената за мегаватчас топлинна от началото на април ще бъде фактурирана по 14,05 лв. по-евтино (-12%) и ще падне от 117,10 лв. на 99,77 лв. на почти103,05 лв. с ДДС. В Плевен цената се очаква да се понижи с около 14,8% или 15,09 лв. за мегаватчас и да се плаща вече по 86,88 лв. с ДДС. В Бургас поевтиняването ще е в рамките на 16,4 на сто, като за мегаватчас от 1 април ще се плаща 75,49 лв. с ДДС или по-малко 14,80 лв. по-малко.

От големите областни центрове, за абонатите на топлофикацията във Варна процентно цената на парното и топлата вода ще се понижи най-малко - със 7,84%. Това значи, че в морската столица домакинствата с централно топлоснабдяване ще плащат за мегаватчас с 8,21 лв. по-малко или 95,58 лв. с ДДС.

 

Враца е на второ място с 21,23% поевтиняване.

 

Там на абонатите от началото на следващия месец мегаватчас топлинна енергия ще се фактурира с ДДС по 82,98 лв. или с почти 22,46 лв. по-малко, отколкото досега. Във Велико Търново ще имат шанса вече да плащат за мегаватчас топлинна енергия под стотарка. Там очакваното поевтиняване е 16,65% или 19,86 лв. за мвтч до почти 99,43 лв. с ДДС. Средното поевтиняване за страната се очаква да е около една пета, точно колкото прогнозира „Монитор” на 3 март.

Докладите за новите цени на централното парно и природния газ от 1 април ще бъдат разгледани от регулатора на 26 март.

Поевтиняването на топлинната енергия стана възможно след края на преговорите с монополиста „Газпром”, който под натиска на Еврокомисията намали цената на синьото гориво за България с 30 на сто със задна дата от 5 август 2019 г. Тепърва обаче ще трябва да се правят промени в Закона за енергетиката и други нормативни актове, за да се види колко пари ще бъдат върнати на абонатите на топлофикациите и на газоснабдителните дружества.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.