Старши учителката в помощното училище "Васил Друмев" в Шумен Розалина Христова е била осъдена на серия от пробационни мерки след като се признала за виновна за изтезаване на пет малолетни и непълнолетни момчета и момичета, възпитаници на училището.

Районният съд в Шумен е одобрил споразумение на Христова с прокуратурата, а физическият тормоз върху децата е бил осъществен през март 2017 година. Насилничката е уволнена дисциплинарно незабавно след като сигналите за изтезанията се потвърдили.


Малолетната М. С. Х. учела в Центъра за специална образователна подкрепа, както се нарича сега помощното училище и имала специфични образователни потребности. Според материалите по делото за времето от 1 март 2017 до 31 март 2017 Христова в качеството си на старши учител системно е нанасяла на детето удари с ръка по главата, скубала е момиченцето, дърпала я за косата, ритала я по тялото и нанасяла пак по тялото удари с пръчка.


На подобни зверства били подлагани още Н. К. Х, който обаче се разминавал с шамари и дърпане на ушите и ритници. Малолетният С. Р. Ю. бил бит с ръце по главата, З. В. В. получавал ритници и бой с пръчка по тялото, а Ц. Ц. Т. бил обект на шамари и дърпане на уши.


Срещу Розалина Христова било образувано досъдебно производство по чл. 137 от НК за изтезаване на малолетни или непълнолетни дете, които се намират под грижите на извършителя. Прокуратурата е сметнала, че деянието е извършено виновно при пряк умисъл.


След като учителката направила самопризнания и поела вината, станало възможно да сключи споразумение, в което влиза пакет от пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес в продължение на 12 месеца и среща с пробационен служител в продължение на една година два пъти седмично. Освен това Христова е осъдена и на обществено порицание, което трябва да бъде изпълнено на стената за съобщения на входа на Община Шумен.


Вътрешно разследване срещу учителката било започнато от директорката Мария Пенева. Родители на деца от 1 до 4 клас изразили съмнения, че децата им са подложени на насилие. Тъй като не можели да говорят, не можела да се събере и точна информация. Самата Христова отричала обвиненията. Директорката изгледала записите от охранителните камери и истината лъснала неопровержимо. Учителката била уволнена дисциплинарно, но завела дело срещу уволнението си. Първоинстанционният съд спрял жалбата й, докато не се произнесе съдът по наказателното дело. Доказването на злодеянията не било трудно, тъй като действията на учителката били записани на пет диска и били приложени към материалите по делото.


Розалина Христова е завършила специална педагогика и не е дала други обяснения при вътрешната проверка, освен тези, че съмненията не са верни. Това е много тежък случай в моята практика, който няма да забравя до края на живота си, и който се надявам никога да не се повтори, коментира пред "Монитор" директорката Мария Пенева.

По темата: шумен съд учителка
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бъдещите войскови доктори трябва да покрият и нормативите за коремни преси и лицеви опори

Армията търси да назначи 25 лекари под офицерски пагон

Бъдещите войскови доктори трябва да покрият и нормативите за коремни преси и лицеви опори

Конкурс за приемане на военна служба на 25 лекари е обявило Министерството на отбраната, съобщиха от Военното окръжие в Шумен. Конкурсът е за за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната и в чужбина, а вакантни са 25 офицерски длъжности за лекари във военните формирования от Военномедицинската академия в София, Варна, Сливен, Пловдив и Плевен.

Близките на жертвите от Хитрино искат по 20 години затвор за машинистите

Присъди от по 20 години затвор за машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, подсъдими за причиняване на влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година поиска адвокат Николай Димитров, представляващ в съда в Шумен интересите на пострадалите при инцидента.

Екипи влизат в 100-метров тунел, ще ремонтират пробойните под налягане без да спират водата

Нови тежки аварии по водопровода в Шумен

Екипи влизат в 100-метров тунел, ще ремонтират пробойните под налягане без да спират водата

Нови тежки аварии са възникнали по главния довеждащ водопровод от язовир "Тича" към Шумен, а водоснабдяването на града виси отново на косъм, след като вода нямаше от сряда вечерта до събота сутринта. Две от най-тежките нови повреди се намират в 100-метров тунел на 8 и на 40 метра от входа. Екипи на ВиК - Шумен ще се опитат да ги отстранят докато системата е под налягане без да спират водата към областния център.