Осъдиха специалист от ИАРА за получен подкуп от бракониери

Осъдиха специалист от ИАРА за получен подкуп от бракониери

Янчо Г. получи 3 години затвор условно с 5-годишен изпитателен срок

Бивш служител на ИАРА бе осъден за подкуп, който взел от бракониери. Окръжен съд – Бургас наложи наказание от 3 години „Лишаване от свобода“, което отложи за изпитателен срок от 5 години на Янчо Г., за вземане на подкуп като длъжностно лице – специалист по „Рибарство и контрол“. Бившият вече служител на ИАРА е осъден да заплати и глоба в размер на 4 000 лв. и е лишен  от правото да заема държавна и обществена длъжност в областта на рибарството и аквакултурите и да упражнява професия или дейност в областта на рибарството и аквакултурите за срок от 4 години.

"Бургаският окръжен съд призна Янчо Г. за виновен в това, че в периода 02.07.2019 г. - 25.09.2019 г., в гр. Бургас, в условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице - специалист по „Рибарство и контрол“ в отдел „Рибарство и контрол - Южна България“ - град Пловдив към Главна дирекция „Рибарство и контрол“ в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури на Република България (ИАРА), приел дарове от две лица – А. П. и Р. П. - парични суми в общ размер от 850 лева, които не му се следвали, за да не извърши действие по служба и за да наруши службата си (престъпление по чл. 301, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал.3 вр. ал. 1 от НК).
Държавното обвинение пледира Янчо Г. да бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение – продължавано престъпление. Прокурорът поиска наказание от 4 години „Лишаване от свобода“ при „общ“ режим и подсъдимият да бъде лишен от правото за заема длъжност в публичната администрация, свързана със стопанисването, опазването и контрола в сферата на рибарството за срок от 5 години. Защитниците пък пледираха пред съда, че подсъдимият следва да бъде оправдан по повдигнатите му 3 криминални деяния и че не се доказва неговото авторство и вина.
Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.