Осъдиха СУ за уволнението на глухонемия Галин от Ботаническата градина в Балчик

Осъдиха СУ за уволнението на глухонемия Галин от Ботаническата градина в Балчик

Районен съд-Балчик определи като незаконно уволнението на глухонемия служител на Ботаническата градина в Балчик Галин Радков и осъди Софийския университет, принципал на Ботаническата градина, да му изплати обезщетение. Съдът отменя Заповед № РД 25-28/07.11.2018 г. на ректора на СУ „Свети Климент Охридски”, с която е наложено дисциплинарно наказание „уволнение” на Галин Радков.

Съдът не го възстановява на заеманата от него преди уволнението длъжност „градинар“ в Университетска ботаническа градина гр. Балчик, поради отказ на същия. Районен съд-Балчик осъжда Софийски университет „Свети Климент Охридски“, представляван от ректора проф. дфн. Анастас Герджиков, да заплати на Галин обезщетение по чл. 225, ал. 1 от КТ/ в размер на 2 574, 72 лв. /две хиляди петстотин седемдесет и четири лв. и седемдесет и две ст./, за времето, през което е останал без работа, поради незаконното уволнение, обезщетението, удържано неправомерно със Заповедта за незаконното уволнение на основание чл. 221, ал. 2 от КТ, както и обезщетението за неползван отпуск, в размери на последните две години, съобразно счетоводството на ответника, ведно със законната лихва върху тези суми, считано от 08.11.2018 г. до окончателното й изплащане, както и сторените съдебно-деловодни разноски, вкл. адвокатски хонорар в размер на 1060 лв. /хиляда и шестдесет лв./.

Съдът задължава Софийски университет да оформи трудовата книжка на Галин Радков и осъжда Алма Матер да заплати по сметка на РС - Балчик по бюджетната сметка на ВСС държавна такса в размер на 77,24 лв.

Галин Радков бе уволнен дисциплинарно през ноември 2018 г. Заповедта бе подписана от ректора на Софийския университет. Младежът работи в Ботаническата градина в Балчик от 1997 г. и е добавил 1500 вида кактуси от цял свят лично, чрез труд и контакти.

„Уволниха ме! Със заповед от ректора на СУ. Искам да го попитам този човек дали изобщо е прочел под какво се подписва, дали изобщо ме познава, дали знае за качествата ми. Толкова години всеотдайност и труд. А аз обичам всяко едно цвете от Ботаническа градина Балчик, сектор “Кактуси и сукуленти”, защото във всяко едно живее част от моята душа. Заслужих ли това отношение от нашата мила Родина? Толкова труд. Аз обичам това място и отдадох половината си живот на него. Кой ще ме защити мен.. от тях? Освен, че е тъжно, но и страшно, защото всевластниците вече не се плашат от нищо и нямат грам човечност. Е да, аз съм глухонямо момче, отдало сърцето си на Ботаническата градина в Балчик, а вече съм безработно глухонямо момче!”, написа през ноември Галин в профила си.

Местните в Балчик твърдят, че Галин е отдал живота си на кактусите. Той знае латинските имена на всички растения в Ботаническата градина и е много по-добър от разни научни работници. Хората припомнят, че за приноса си към развитието на Ботаническата градина Галин беше награден от предишния ректор на Софийския университет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ