Осъдиха собственик на фирма на 3,5 г. затвор за укриване на данъци

Осъдиха собственик на фирма на 3,5 г. затвор за укриване на данъци

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Пазарджик е осъден собственик на фирма на 3 г. и 6 м. затвор за укриване на данъци за над 2,4 млн. лева

Разследването по досъдебното производство срещу Я.Ф. е започнало през 2017 г. след внесен в прокуратурата данъчен ревизионен акт. По делото са били извършени множество сложни икономически експертизи. 

Я.Ф. е признат за виновен за това, че в гр. Пазарджик, от 01.04.2010 г. до 16.05.2011 г., в качеството си на управляващ и представляващ търговско дружество и като лице, осъществяващо фактически дейността и функциите на данъчно задължено лице, при условията на продължавано престъпление, като деянията са извършени през непродължителен период от време, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - общо 2 499 903 лева, представляващи дължим данък върху добавената стойност.

Установено е, че Я.Ф. при водене на счетоводство е съставил документи с невярно съдържание - отчетени регистри-дневници за покупките на дружеството, в които е отразил 33 броя данъчни фактури по неполучени доставки с право на данъчен кредит  от доставчиците,  като е потвърдил неистина в писмени декларации, които се изискват по силата на закона и като е приспаднал неследващ се данъчен кредит.

Окръжен съд – Пазарджик е наложил на Я.Ф. наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим и 1/3 конфискация на имуществото му.

Подсъдимият е осъден да заплати на държавата, представлявана от Министерството на финансите, обезщетение за причинени имуществени вреди  в резултат на извършеното престъпление в размер на 2 499 903 лева, ведно със законовата лихва върху тази сума.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.