Осъдиха още четирима по делото за рухналия хотел „Вероника“

Осъдиха още четирима по делото за рухналия хотел „Вероника“

Състав на Апелативен съд - Варна измени днес частично присъдата на Окръжен съд – Варна и призна вината на още четирима от подсъдимите по делото за срутилия се преди 4 години в комплекс „Слънчев ден“ край Варна хотел „Вероника“, при който загинаха четирима работници.

Тогава, на 8 април 2015 година,11-етажният хотел се срути върху четирима работници, които загинаха на място. В деня на инцидента свидетел дочул разговор между двама работници, че подсъдимият Георги Георгиев и синът му ще вкарват къртачи, за да изкъртят колоните. Техническият ръководител Мехнур Манав забранил устно използването им. Георги обаче обещал на работниците бонус от 5 000 лева за тези, които ръчно влязат с къртачи да срежат колоните на първия етаж на „Вероника“.

Той се изкачил по склона над хотела, за да гледа работата и да сигнализира, ако сградата започне да пада, като заявил, че подобна сграда се срутва поне за половин час, през който работниците ще имат възможност да излязат. Влезлите в хотела работници започнали да къртят бетона около носещите колони. След като арматурата била оголена, един от тях започнал да я реже и малко по-късно сградата рухнала и затрупала четиримата.

Разследването на случая отне 2 години, а делото бе събрано в 24 тома, със 7 обвиняеми за смъртта на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, загинали при падането на хотела на 8  април 2015 година. Днес, след въззивния контрол на първоинстанционната присъда, от 7-те подсъдими, наказаните стават общо шест.

От Апелативен съд-Варна припомнят, че преди година Окръжният съд във Варна осъди ефективно на 3 години затвор Георги Георгиев, собственик на подизпълнителната фирма „Дигинг“, наета за събарянето на сградата. Тогава условна присъда от 3 години „лишаване от свобода“, отложени с 5 години изпитателен срок получи и Пламен Николов, който по време на срутването е бил технически ръководител на подизпълнителната фирма "Бултранспорт груп" ЕООД.

Днес, с частичното изменение на присъдата Варненският апелативен съд призна вината на строителния надзорник от фирма „Инекс консулт“ Валентин Панчев, допуснал поради немарливо изпълнение на строително-надзорната дейност смъртта на четиримата работници и му наложи наказание 3 години лишаване от свобода, което отложи с 3 години изпитателен срок.

На същото основание и със същия размер на наказанието бе наказана и строителната експертка от „Инекс консулт“ Виолета Ганева. Втората съдебна инстанция призна вината и на инспектора по здраве и безопасност в строителната фирма „Планекс“ и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Тонев, допуснал нарушение на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при строително-монтажните работи.

Наказанието му е 2 години лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. Техническият ръководител на обекта Мехнур Манав получи също условна присъда от 1 година и половина лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с 3 години изпитателен срок.

Апелативният съд намери, че 6 от всички 7 подсъдими лица - служители на 3 строителни фирми, носят вина за смъртта на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, загинали при падането на хотела на 8 април 2015 година. Признатите за виновни трябва да заплатят солидарно по 100 000 лв. обещетение за неимуществени вреди на всеки от 6-та граждански ищци. Гражданският иск на близките на жертвоте беше за по 150 000 лева.

Апелативен съд – Варна потвърди оправдателната присъда на координатора по безопасни и здравословни условия на труд Йовко Русев, наел работниците за разчистването на „Мираж“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.