Осъдени си вземат отпуск да въртят метлите (ТЕМАТА)

Осъдени си вземат отпуск да въртят метлите (ТЕМАТА)

Осъдени на пробация си вземат отпуск, за да въртят метлите или да копаят градинки. За новата тенденция разказаха пред „Монитор“ от сектор „Пробация“ в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към Министерството на правосъдието.

Според данните на ведомството в момента осъдени на пробация в цялата страна са 3988 човека. От тях 458 са в София. Тази бройка включва всички приведени в изпълнение присъди и различните видове пробационни мерки, на които са осъдени лицата, подчерта пред „Монитор“ началникът на сектор „Пробация“ в ГДИН Ценка Джонева. За цялата минала година пък осъдените са положили безвъзмезден труд в полза на обществото за общо 168 841 часа. „По закон безвъзмезден труд в полза на обществото се полага само в държавни и общински обекти. Няма вариант това да става в частна фирма. Безвъзмездният труд е от 100 до 320 часа годишно. Съдът преценява колко часа такъв труд да наложи. Това не е никак малко. Когато осъденият е работещ, 8 часа на работа и след това още. А

не може повече от 56 часа на месец да работят

безвъзмезден труд“, обясни още Джонева. Пробационният инспектор заедно с осъдения правят изчисления и график в началото на месеца или края на предходния – кога може да отсъства от работа, кога може да си вземе компенсация.

„Някои си вземат отпуск, за да могат да положат безвъзмезден труд. Други го правят в събота и неделя. Не всички обекти обаче могат да предложат работа в събота и неделя, защото повечето държавни и общински предприятия не работят през уикенда“, категорична е Джонева. Сред обектите, на които се трудят осъдените, са кметства, общински фирми, зоологически градини и гробищни паркове. В Столичния зоопарк например осъдените чистят клетки и лехите наоколо, но

нямат право да хранят животните

В кметствата Волуяк и Банкя пък почиствали коритото на реката и парковите пространства.

Според дългогодишните пробационни служители профилът на правонарушителя от 2005 г., когато бе въведена пробацията, до сега, се променил много.

„Сега хората, с които се работи, са много по-тежък контингент, защото наказанието пробация вече се налага по много по-тежки членове от закона. Сега правонарушителите са с минали осъждания“, разказа Силвия Кирякова, инспектор в Софийската пробационна служба. По нейни наблюдение преди години е имало доста висшисти, осъдени на пробация.

„Имаше лекар от „Пирогов“, който след тежка 12-часова операция седнал, изпил 2 уискита, качил се на колата и го спрели. Но той не беше нито алкохолик, нито тежък престъпник. По времето когато

имаше доста висшисти, осъдени на пробация

обект за полагане на безвъзмезден труд ни беше картотеката в КАТ и те редяха наказателните постановления. Тогава шефката на наказателните постановления ни каза, че така хубаво никой не е работил“, разказа Кирякова. В момента пък безвъзмезден труд полагал осъден младеж, който е висшист – той изпълнява присъдата си в Националното бюро по правна помощ. Младежът също им реди архива и е много стриктен, категорична е Кирякова.

Инспекторът допълва, че службата получава много благодарствени писма. Едно от тях е писмо от директорката на детска градина в жк „Красна поляна“.

„Тя пресметнала колко средства са й спестили осъдените на безвъзмезден труд в полза на обществото, които са правили ремонт там - 18 000 лв. Дори сред осъдените имаше

един художник, който изрисува стените на детската градина

обясни още пробационният инспектор.

Освен наказанието пробация, може на условна присъда да се наложи т.нар. пробационен надзор. Примерно, условната присъда е 3 г. с 5 г. изпитателен срок и в неговите рамки съдът налага срещи с пробационен служител. Както и при условно предсрочно освободените от затвора - ако например има остатък от 1,5 г. от присъдата, в рамките на този срок съдът може да наложи пробационен надзор. Особено ако е дълга присъдата, да има някой, който освен да контролира предсрочно освободения, но и да го подкрепя.

„Имаше случай на осъден, който с нож за баница беше намушкал своята съдружничка. Бяха му дали 15 г. затвор, излезе предсрочно година и половина по-рано с пробационен надзор - два пъти в седмицата срещи с пробационен инспектор. Беше изключително изпълнителен. Бях му определила вторник и петък в 8,30 ч. и той беше пред службата винаги в точния час“, разказа Кирякова.

Наблюдението на пробационното наказание се извършва от районните прокуратури. Пробационните инспектори споделят, че съдилищата в страната повече постановяват присъди безвъзмезден труд, отколкото в София.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.