Осъден по Килърите иска  50 бона от прокуратурата

Осъден по Килърите иска 50 бона от прокуратурата

След като бил арестуван Георги Вълев почнал да сънува кошмари и изгубил апетит.

Осъден по процеса Килърите, поръчител на две убийства, отново не можа да пробута пред съда поредната си лъжлива претенция срещу държавата.

Поредната жалба на Георги Вълев е срещу шуменската прокуратура и се отнася до периода 2009 г., когато той е арестуван, а по-късно осъден на 8 г. затвор, 8000 лв. глоба и конфискация на част от имуществото по обвинение в лихварство и притежаване на незаконни боеприпаси.

В исковата си молба бившият хотелиер и хазартен бос твърди, че е претърпял вреди от повдигнатите му обвинения, изразяващи се в загуба на вяра в българската прокуратура като стожер на законността, загуба на спокоен сън, сънуване на кошмари, загуба на апетит и телесно тегло, затвореност в себе си, чувство на незащитеност и безпомощност, притеснения, яд, нерви, безпокойство, стрес, липса на желание за живот. Претърпените вреди ищецът оценява на 50 100 лв. Освен това той моли съда да отсъди ответника да му заплати исковите суми, както и обезщетения за забава върху всяка от главниците в размер на 177 300, 85 лв.

По делото са разпитани двама свидетели, които твърдят, че в следствие на повдигнатите обвинения, публикации в медиите, последвалите проверки и претърсванията, и преживения стрес, Георги Вълев отключил заболявания, които наложили прием на лекарства – диабет, латентна туберкулозна инфекция, лумбални проблеми, болки в гърба и кръста. По делото са приети основно и допълнително заключение на съдебно-медицински експертизи, които съдът приема изцяло като компетентни и обосновани. Според вещото лице липсват медицински данни, които да доказват, че лицето страда от неинсулинов тип диабет или че е възникнала латентна туберкулозна инфекция, а само от дискова херния с давност над 10 г. с периоди на обостряне и затихване. Поради това съдът не приема показанията на разпитаните свидетели като достоверни и счита, че не следва да ги кредитира като такива, тъй като и двамата свидетели са близки на ищеца и са пряко заинтересовани от изхода на спора. Освен това показанията са вътрешно противоречиви и в противоречие с останалите събрани по делото доказателства.

Освен това в случая на ищеца са повдигнати обвинения не само за посочените престъпления, по които той частично е оправдан, а и такива за престъпления, които се отличават с много по-висока степен на обществена опасност и за извършването на които се предвижда много по-тежко. Според съда в случая липсват доказателства, които да установяват наличието на твърдените от ищеца вреди. Поради което предявеният от него иск е неоснователен и следва да се отхвърли. Решението на Великотърновски окръжен съд подлежи на жалба в двуседмичен срок от връчването му на страните, пред апелитавната инстанция.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.