0

О съден на доживотен затвор за убийство в Бурса преди 26 години жител на павелбанското село Манолово ще застане пред старозагорската Темида след  издирване от Интерпол.

Осъден на доживотен затвор за убийство в Бурса преди 26 години жител на павелбанското село Манолово ще застане пред старозагорската Темида след  издирване от Интерпол.

73-годишният Осман Халил Кестел е бил задържан на 7 януари след като сам отишъл в РУ Полиция- Казанлък , за да иска да му издадат нова лична карта. При проверка в системата лъснало, че е името му фигурира в червения бюлетин на Интерпол от 10 септември 2020 година по искане на истанбулския съд, който е постановил доживотно наказание за убийство в Бурса. Присъдата е от 2011-а, а смъртта на някой си Ертугрул  Чебмер е била констатирана  на 6 септември 1996-а. Тогава Кестел е бил разпитван от полицията заедно с две жени в качеството му на заподозрян. Чембер е намерен мъртъв в дома си смъртта, според патоанатомите  настъпила следствие черепно – мозъчна травма.

Маноловецът е прекарал по онова време около седмица в ареста, след което е бил освободен и следите му се загубили. На разпитите Кестел отрекъл да е участвал в убийството, но съдът в Истанбул през 2011-а е бил категоричен и му отсъжда доживот и още 10 години за грабеж.

Според жителите на родното му село мъжът напуснал България в началото на 90-те години, тогава заминал за Турция със съпругата си Майе /родена през 1952-а/, дъщеря си Силвия и сина Халил след като продали бащината си къща. Завърнал се след много години и се установил в изоставена постройка, но твърде бързо си спечелил неприрязънта на околните заради множество кражби на покъшница наоколо. Преди време дори го „поступали“ след поредно влизане в чужда собственост и той заминал в неизвестна посока. Последният му адрес, на който е бил регистриран е в близкото Средногорово, а според запознати през м.г. работел като пазач на черешова градина в землището на село Тъжа.

На 13  октомври м.г. старозагорският окръжен съд е заседавал по казуса с Кестел в съотвествие с искането на истанбулските си колеги за признаване на произнесената някога  присъда, но мъжът не се появил в залата тъй като не получил надлежно призовката, припомнят си юристи.

Насрочено е ново заседание на 19 януари, тогава тричленен състав на наказателното отделение ще трябва да прецени всички събрани доказателство за виновността на Осман Халил и ще реши дали доживотното му наказание трябва да започне да се изтърпява и къде. До тогава Кестел ще бъде в следствения арест, където е въдворен  с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 8 януари т.г.

По думите на кмета на село Манолово Мурад Моллаахмед  преди 2-3 години близки на Кестер се появили в България  , но категорично отказали да говорят за съдбата му. 50-годишната дъщеря Силвия дори се водела като жителка на село Александрово, а  46-годишният й брат Халил имал адрес на улица „Княгиня Мария Луиза“, където живеели съвсем други хора. Той самият научил от съдебно известие , че съселянинът му има доживотна присъда за убийство в Турция преди четвърт век.