След година фабриките купуват ток от чужбина за часове (ОБНОВЕНА)

След година фабриките купуват ток от чужбина за часове (ОБНОВЕНА)

В момента се тества платформата на борсата у нас за трансграничните сделки

След около година се очаква бизнесът у нас да има възможността да купуват необходимият им спешно ток за часове, научи „Монитор“. От Българската независима енергийна борса (БНЕБ) уточниха, че момента е възможна търговията (внос и износ) с доставка „Ден напред“ между България и съседните страни.

По отношение на сегмента „В рамките на деня“, БНЕБ участва в проект за обединение на европейските пазари XBID. Вече се провеждат тестове по него, които се очаква да завършат в края на тази година.


XBID е пан-европейско обединение на пазарите


“В рамките на деня”. България се включи в т. нар. „Втора вълна“ за присъединяване към XBID, в която са включени още и Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения, обясниха за „Монитор“ от БНЕБ.

Във връзка със скоковете на цената тока на борсата от последните дни, вчера работодателите поискаха оставка на ръководството на НЕК и преструктуриране на компанията. Според председателя на АИКБ Васил Велев там има порочно кръвосмешение, защото НЕК е и обществен доставчик, и производител и търговец. Велев твърди, че шоковото поскъпване на тока, заради намалено предлагане.

НЕК спазва законите в страната, Закона за енергетиката, решенията на КЕВР и ангажиментите, които има с Европейската комисия. Основното задължение на НЕК е да предоставя електроенергия за регулирания пазар, каза изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев на брифинг в сградата на компанията.

Според Велев, в случая с шоковото поскъпване на тока, заради намалено предлагане, може да се говори дори за организирана престъпна група. „Поискали сме от КЕВР и от прокуратурата да се самосезират и да проверят защо се получава подобна ситуация. Да се види най кой се дават поръчките за производството на прескъпият ток. За балансиращата енергия, която е с 2,5 пъти по-висока цена дори от най-скъпия ток от 130 лв. за мегаватчас от сегмента „ден напред”, регистрирана в последните дни”, поиска шефът на АИКБ. По думите му, освен това всички ние понасяме и още загуби, защото се задействат енергоблокове, които обикновено произвеждат много повече от необходимото, отколкото е дисбалансът, но цялата добито количество ток трябва да им се плати по най-високата цена. По този начин от всяка фирма, която е принудена да купува този ток се изземват по 400-500 лв. за мегаватчас, за да може да се дадат на тези 3 групи централи. „На денонощие разликите между пазарната цена и прекалено високата на ден може да достигне до 2 млн. лв. Тази разлика е взета от хората и платена на няколко централи чрез НЕК и ЕСО”, заяви Велев.

НЕК за настоящия регулаторен период трябва да предостави по прогнози на ЕРП-тата над 12 400 000 мегаватчаса, посочи Петър Илиев.

Поради по-студения период обаче се е била увеличила консумацията.

Освен това много предприятия са се върнали на регулирания пазар. Поради тези причини до края на юни ще се надвишат прогнозите количества електроенергия с 2 400 000 мегаватчаса. Това налага над 1 400 000 мегаватчаса от количествата, предвидени за свободния пазар, да отидат за регулирания пазар. Илиев изтъкна, че НЕК няма задължение да регулира свободния пазар, но въпреки това компанията предлага на борсата всичките си свободни количества електроенергия.

От 17 април до 7 май НЕК

допълнително е предоставила на енергийната борса между 3000 и 9000 Мвтч.

Въпреки това тези количества ток не са били реализирани. Илиев даде за пример, че на 7 май са били предложени 9 000 мегаватчаса, но са продадени само 5 300 мегаватчаса. Освен това, заради ангажимент към ЕК, НЕК продава на борсата всеки час между 500 и 700 мегавата на начална цена от 44,10 лв. До 2020 г. тези количества ще достигнат до 900 мегавата на час. От 1 юли 2018 до 5 май /включително/ НЕК е продала допълнително 837 000 мегаватчаса на борсата, посочи Петър Илиев.

Изпълнителният директор на НЕК добави, че когато се очаква "висока вълна" на язовирите, се предоставят повече количества електроенергия. Тази година обаче енергийният запас на язовирите е с 23 процента по-малко от миналата година. Отделно това НЕК има задължения да доставя енергия за ЕСО за регулиране на мрежата. "НЕК не може да допусне да няма ток за населението", изтъкна Петър Илиев. Той увери, че ще има достатъчна енергия за населението.

Според Петър Илиев цената на свободния енергиен пазар се определя от търсенето и предлагането.

"Цените са такива, каквито се определят на борсата",

допълни Илиев. Въпреки това от 18 април средната цена е под 80 лв., посочи той.

Васил Велев от АИКБ припомни, че в момента бизнесът у нас няма възможност да купува ток от чужбина в рамките на деня и посочи за пример как между Румъния, Сърбия и Унгария подобна търговия е възможна. Според него разрешението за спешен импорт на електроенергия по поръчка на отделни фирми в България зависи от волята на ЕСО и енергийната борса. „Трябва да има възможност за 24-часова търговия и тогава няма да се получават подобни резки скокове на цените”, поиска Велев.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев, проблемът на българската индустрия е в използването на стари технологии и оттам високата й енергоемкост. По думите му, в Германия цената на промишления ток е 130 евро за мегаватчас, но производството там е конкурентоспособно. Професорът е категоричен, че не може и дума да става за намеса на държавата на свободния енергиен пазар. Той добави, че фирмите, които са големи консуматори на електроенергия трябва да се научат да си планират добре разхода на ток и да сключват дългосрочни договори. Проф. Тасев припомни, че на търговете за такива доставки на АЕЦ-а, където и цените са по-ниски от сегмента „Ден напред“, кандидатите са много малко.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.