Оставиха в ареста руснак, обвинен за измами, компютърни престъпления и пране на пари

Оставиха в ареста руснак, обвинен за измами, компютърни престъпления и пране на пари

Задържаният за измами, компютърни престъпления и пране на пари  руски гражданин Александър К. остава за постоянно в ареста, съобщиха от Варненския апелативен съд.

Той разгледа жалбите на двама руски граждани срещу постановеното им от Окръжен съд – Варна задържане под стража. Съгласно определенията на въззивната инстанция, Александър остава в ареста, а спрямо Аркадий М. бе взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 25 хиляди лв. Двамата чужди граждани бяха привлечени към наказателна отговорност за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, компютърни престъпления и пране на пари.

Аркадий ще отговаря и по обвинение за държане на кокаин. В рамките на разследването са били иззети множество мобилни телефони, преносими компютри, пластики и оборудване, използвани за изготвяне на неистински документи за самоличност и др. Според защитата на Александър, той няма  материален интерес от извършването на деянията, предмет на част от обвиненията. Обвиняемият пък каза, че въпреки, че е знаел за ареста на другия мъж, не се е укрил.

От своя страна Аркадий обясни, че живее в България от 26 години и има собствен строителен бизнес. Единствен той осигурява финансово своите две деца, майка и съпруга. Според адвоката му, няма данни той да е прониквал в чужда банкова сметка и да е осъществявал неправомерен достъп до информационни системи. По отношение на наркотика, той бил в офиса му, който е достъпен за много хора.

Апелативната прокуратура обаче смята, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че двамата са съпричастни към разследваните престъпления. Има индикации за изготвяне на документи за самоличност на чужди граждани.

По отношение на Александър Апелативният съд прие, че има опасността той да се укрие или извърши друго престъпление, тъй като става въпрос за разнородна престъпна дейност, обхващаща продължителен период от време. Това е мотивирало съда да приеме, че единствената адекватна мярка за неотклонение, която ще гарантира срочното и безпрепятствено протичане на производството срещу обвиняемия, е задържане под стража.

Относно Аркадий въззивната инстанция прие, че макар и трудно, все пак може да се извлече обосновано подозрение за съпричастността му към престъпната дейност. Апелативният съд обаче се разграничи от заключенията на Окръжния съд за наличието на опасност от укриване и извършване на друго престъпление. В мотивите си съдът посочва, че обвиняемият има добри характеристични данни, като човек с успешен бизнес.

Отчита и важните социални причини – че е баща на 2 деца, на които дължи издръжка, предвид факта, че съпругата му не работи. С тези аргументи бе изменена и мярката за неотклонение на Аркадий от „задържане под стража“ в „парична гаранция“.

Определенията на Апелативен съд – Варна не подлежат на обжалване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.