Съпругата на Васил Божков, Елена Динева, остава за постоянно в ареста. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд днес, след обжалване на защитата и протест от прокуратурата.

С това определение бе отменено това на Спецсъда от миналата седмица, което постанови мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1,5 млн. лв. Мотивите на съда за по-тежката мярка бе опасността на обвиняемата да извърши престъпление, ако е на свобода. Бяха взети предвид и новите доказателства от свидетелски показания по делото. Апелативният специализиран съд постанови, че те са достатъчни, за да се установи обосновано предположение за съпричастността на съпругата на Божков към престъпната дейност на ОПГ-то на мъжа ѝ. Съдът прие изцяло тезата на прокуратурата, че

съпругата на Васил Божков е била не само

негов партньор в бизнеса с лотарийни игри,

но е участвала и при взимането на решения.

Фактите по делото сочат още, че Комисията по хазарта е облагодетелствала Божков и търговските дружества, свързани в него, в това число и евробет и еврофутбол. Престъпната дейност на членовете на групата, част от която са измами и изнудвания,

ощетила държавата със стотици милиони левове.

От прокуратурата твърдяха, че не е налице опасност Елена Динева да се укрие, тъй като тя има постоянен адрес, на който може да бъде намерена. Прокурор Стоев обаче подчерта, че престъплението, в което тя е обвинена е тежко и мярката „парична гаранция“ би и позволило да извърши престъпление и да повлияе на свидетелите или да укрие или унищожи доказателства по делото. Според държавното обвинение деянието, в което Динева е обвинена – участие в организираната престъпна група на Божков, само по себе си говори за високата обществена опасност, тъй като е продължително, добре организирано и обхваща широк спектър от престъпления. В доводите на прокуратурата се посочва още, че тя имала голямо влияние върху бизнес решенията на съпруга си, както и, че е знаела и за престъпления, за които се води второ разследване срещу Васил Божков в момента. Според показанията на бившия бизнеспартньор на семейството Цветомир Найденов,

тя била запозната с убийства, поръчани от мъжа ѝ

и изнасилвания, които той организирал.

Елена Динева заяви пред съда, че е потресена от прочетеното в протокола със свидетелски показания на Найденов. „Извинявам се, че ще съм по-емоционална. Изумена съм от нещата, които се твърдят за мен без каквито и да е доказателства. Даже ме е гнус да изкажа в какво съм обвинена от разпитания. Това противоречи на моралните ми ценности.“, каза тя. Бизнесдамата подчерта, че интересите ѝ са хуманитарни, занимава се с култура и приятелите са ѝ главно от тази сфера.

„Не познавам нито един от членовете на Комисията по хазарта“,

категорична бе тя. „Имам икономическо образование, завършила съм маркетинг, реклама и пиар, но не съм се занимавала с това от години.“, допълни бизнесдамата.
По отношение на твърдението от прокуратурата, че е въздействала на решенията на съпруга си Динева, тя заяви, че влиянието ѝ се е изразявало в личен план, но не и в бизнес действията на Божков.

Защитата ѝ посочи в доводите си, че не са налице факти, доказващи съпричастието ѝ към престъпната дейност на ОПГ-то. Двамата ѝ адвокати заявиха, че тя е оказвала пълно съдействие по време на цялото разследване и не е напуснала страната, като следователно няма опасност тя да се укрие. Според тях, не е налице и възможността тя да въздейства на свидетели и да унищожи доказателства по делото. Те пожелаха от съда тя да бъде пусната без мярка за неотклонение или с по-лека от постановената преди седмица от Специализирания наказателен съд. Според защитата Спецсъда не е съобразил размера на изискваната сума с материалните възможности на обвиняемата.

Апелативният специализиран съд не счете доводите на защитата за основателни, а наложената мярка за неотклонение „задържане под стража“ е окончателна и не подлежи на обжалване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини