2-годишно момиченце е изгоряло на люлка на Витоша. То било оставено без надзор от служителите на детска занималня, които трябвало да се грижат за него. Детето е намерено почти колабирало и с рани от изгаряния, обясняват в социалните мрежи очевидци.

„Бях на Витоша със семейството ми. Когато си тръгнахме, ни посрещна жена, която носеше малко момиченце. Детето беше червено. Попита ни дали ние сме родителите му. По нейно описание то е беше стояло на слънце повече от час. Намерила  момиченцето заспало на люлка. Тогава се появи една жена, която каза, че детето е с нея. Първо решихме, че е му е роднина. Оказа се, че това е учителката от занималнята, която е трябвало да се грижи за децата”, разказа пред Нова Десислава Христова, която открила детето. Лелката обяснила, че детето било инатливо и затова останало само под силното слънце.

Майката на момиченцето обаче не пожелала да разкаже какво е правило там детето ѝ, обясниха от обясниха пред „Монитор“от ДАЗД. За тях това също е притеснително, тъй като в случая става дума за малтретиране на дете, което е престъпление по Наказателния кодекс.

Проверка на Държавната агенция за закрила на детето установява, че частната занималня „Пипи“, която посещавало детето, е нелегална. „Тя няма статут на учебно заведение, частно училище или детска градина. В същото време там се има деца от 2 години до юноши“, обясниха от ДАЗД. Учебното заведение не е включено в регистрите за детски градини на просветното министерство и нямат право да обучават деца. Проверката на ДАЗД установя още, че на нтернет страницата на детския център са публикувани месечни такси, както и цени за предоставяне на храна за децата. Детски център „Пипи“ обаче не е включен в регистъра с търговски дружества и нямат право на това. При телефонен разговор на служител на ДАЗД с управителката на Детско студио „Пипи“ пък твърдяла, че това не е частна детска градина, а детски клуб, в който се полагат грижи за деца на близки и познати, за което се заплаща почасово по 5 лева.

ДАЗД обаче нямат право да извършват проверка в самата занималня, тъй като според Закона за закрила на детето те нямат право да влязат за правят инспекции в детски кътове, занимални, спортни клубове. Това може да се случи само ако има сигнали срещу училища и детски градини, обясниха от агенцията. За да бъдат предприети мерки, те са изпратили писма до органите по компетентност, които имат право да предприемат действия - кметът на Столична Община, Столична регионална здравна инспекция, Агенция по безопасност на храните (БАБХ), Дирекция „Социално подпомагане“ – Оборище, на чиято територия се намира детския център, Национална агенция за приходите, с оглед извършване на проверка за редовна търговска дейност, Уведомен е началникът на 05 РУ – СДВР за предприемане на действия по компетентност, за небрежно отношение и неглижиране на детето от страна на служителите в детския център, Сезиран е изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ за предприемане на мерки и действия относно изпълнението и спазването на изискванията на трудовото законодателство за професионална компетентност при работа с деца.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

СЕМ обявява решението си за БНР

Съветът за електронни медии се очаква да обяви днес решението си за събитията в БНР около свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова и безпрецедентното спиране на сигнала на програма „Хоризонт“ за няколко часа на 13 септември.

Температурите падат, ще вали и гърми

Студен атмосферен фронт ще преминава над страната. Ще преобладава облачно време и на много места ще превали. По-значителни ще са валежите след обяд в Рило Родопската област и на отделни места там ще има и гръмотевична дейност.

Над 10 000 назначени за седем месеца

Квотите увеличиха двойно работещите инвалиди (ТЕМАТА)

Над 10 000 назначени за седем месеца

Работещите инвалиди са се увеличили два пъти спрямо същия период на миналата година. 12 192-ма са хората с увреждане, регистрирани в бюрата по труда за първите седем месеца на годината в цялата страна, 10 675 от тях са постъпили на работа за същия период, съобщиха за „Монитор“ от Агенцията по заетостта. Причината са станалите задължителни промени в Закона за хората с увреждания, които задължават работодатели да наемат лица с трайни увреждания.