Остават 20 дни за отсрочване на вноските по кредити

Остават 20 дни за отсрочване на вноските по кредити

Банките ще връщат отговор на кандидатите до края на месеца

Длъжниците, желаещи да отсрочат кредитите си, разполагат с 20 дни, за да подадат заявления към банките. На 22 юни изтича срокът, в който клиентите ще могат да кандидатстват за одобрение по схемата за отлагане на плащания.

Мораториумът върху заемите бе представен у нас през април, като банките имат време до 30 юни тази година да отговорят на постъпилите заявки. Със схемата вноските по кредити може да се отложат за минимум 3 и максимум 6 месеца. Срокът на отлагане на плащанията обаче не трябва да бъде след 31 декември 2020 г.

Вариантите за отсрочване са няколко, като може да се отложат или само главница, или лихва и главница. Задължително условие е кандидатите да нямат просрочие по други задължения с повече от 90 дни, считано от 1 март назад. По последни данни броят на получените в банки искания за отсрочване на кредити oт граждани и фирми надхвърля 76 000. Вече одобрените заявления са над 57 000 броя.

От Асоциацията на банките у нас обаче предупреждават, че мораториумът не опрощава и не намалява кредитите. Реално отложените вноски остават дължими и ще трябва да се платят от кредитополучателите след изтичането на мораториума.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.