0

С лед 2 дни изтича срокът за кандидатите за кметове и общински съветници да подадат задължителната информация за Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК), припомнят от Сметната палата.

След 2 дни изтича срокът за кандидатите за кметове и общински съветници да подадат задължителната информация за Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК), припомнят от Сметната палата.

Всички участниците в изборите като партии, коалиции (коалиции от партии и местни коалиции) и инициативни комитети, са длъжни да подават всяка новопостъпила информация в срок до 7 дни от възникването й за включване в ЕРИК. Системата ще работи

до 24:00 часа на 26 октомври 2019 г.

Подадените документи трябва да представят данни за дарителите, вида, целта, размера или стойността на направените дарения; юридическите лица и едноличните търговци, ЕИК, вида, целта, размера или стойността на направените дарения; кандидатите и членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размера на средствата; декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо или юридическо лице или едноличен търговец надхвърли една минимална работна заплата; декларациите за произхода на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато размерът на средствата надхвърли една минимална работна заплата; наименованията на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които участникът работи. На тези, които пропуснат да го направят, ще бъде

наложена глоба между 3000 -10 000 лв.

До момента получените декларации за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети са 1169. Броят на направените дарения е 1282 като от тях 1250 са парични дарения на стойност 1 192 598.65 лв. Непаричните дарения са 32.