Остават 2 дни да си декларираме данъците (ВИЖТЕ КАК)

Остават 2 дни да си декларираме данъците (ВИЖТЕ КАК)

Остават 2 дни, за да си декларираме данъците. Крайният срок на данъчната кампания за физически лица тази година изтича на 5 май, поради струпване на почивни дни покрай миналите великденски празници.

Декларирането на налог може да стане по няколко начина - в офис на приходната агенция, по пощата или чрез портала за електронни услуги на НАП. Припомняме, че за да се използва порталът за е-услуги, е необходим валиден електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК). Последните данни на НАП показват, че издадените ПИК кодове са вече над милион, а подадените данъчни декларации по електронен път са над 412 000 към 28 април.

Чрез портала на НАП може да се изпрати предварително попълнена данъчна декларация. В нея необходимото вече ще е попълнено на база изпратена информация от работодател. Задължението на всеки гражданин тук е да провери истинността на данните, както и да попълни използвани от него данъчни облекчения, ако има такива. Ако има доходи от наем на физически лица, това също се попълва собственоръчно.

От тази година в предварително попълнените декларации има и данни за доходи от интернет търговия. Те също трябва да бъдат проверени от потребителя, който да прецени дали става въпрос за регулярна продажба на стоки, или е продажба на лични вещи, която е освободена от налог. Информация ще има и за продажбата на МСП, което е било наша собственост за по-малко от година. Причина за това е, че в някои случаи, когато има положителна разлика между покупна и продажна цена, възниква данъчно събитие.

Иначе ако данъкоплатецът е едноличен търговец или земеделски стопанин, то срокът за деклариране е 30 юни. Ако получаваме доходи и като физическо лице, и като едноличен търговец, и ако вече сме подали информация, то трябва да се отчетем два пъти. Първо в срок до края на април и после отново, до края на юни, като във втората декларация се посочват всички доходи, включително тези, които вече веднъж са декларирани. Иначе декларацията трябва да е една и да обобщава всички получени доходи.

Как да изпратим предварително попълнена декларация вижте тук:

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.