Оставаме без пчели до пет години, а БАБХ идва два дни след сигнал за пръскане

Оставаме без пчели до пет години, а БАБХ идва два дни след сигнал за пръскане

БАБХ идва два дни след сигнал за пръскане

Пчелите на територията на България ще изчезнат до пет години, ако продължава мистериозната ситуация с празните кошери и смъртността на насекомите. Заради масовата смърт и изчезващите рояци пчеларите масово се отказват да отглеждат повече пчели. Ситуацията е бедствена. Ако те не ги развъждат отново, ще останем без пчели до пет години максимум. Някога държавата правеше това, но сега цялата отговорност е в ръцете на стопаните. Това прогнозира пред „Телеграф“ Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите в България. Реколтата от мед ще падне с около 70% според него.

Висока

Много по-висока е смъртността и броят на празните кошери в страната от това, което са видели експертите от БАБХ при проверката си преди близо два месеца, коментира той. Те са проверявали част от пчелините, които са регистрирани, а до другите не са стигали.

Хоби

Това е обяснимо, защото те могат да посещават официално само тези, които са в списъците на агенцията по храните. Истината е, че поне половината от пчеларите не са регистрирани, защото повечето от тях се занимават с хоби пчеларство, имат по няколко кошера и едва ли ще покрият изискванията за земеделски производител, за да се запишат, обясни Куменов. Какво се случва с пчелите? Част от тях умират, други изчезват безследно. Просто в България вече се появи синдромът на празния кошер.

Родопите

Куменов окачестви положението като бедствено на територията на цялата страна. Негов колега от Родопите е съобщил, че от 300 кошера през февруари са му останали само 20. Аз самият нямах досега такъв проблем с изчезнали пчели, но тази пролет открих вече два. Има различни теории за празния кошер, включително и конспиративни, но аз не мога да си съставя ясно мнение, каза пчеларят.

Наистина на пръв поглед не се вижда никаква причина да излетят и да не се върнат. Поне в района, където ги отглеждам аз, нищо не се е променило на пръв поглед. Нито има технически култури, нито пък някаква друга промяна. Кошерите са разположени сред поляни и добивам полифлорен мед години наред, допълни той.

Пестициди

Той обаче е убеден, че намерените мъртви пчели в къщичките си са отровени. И това е в резултат от пестицидите, с които е пръскано в топлото време. Според други негови колеги е напълно възможно тези отрови да са останали в самия мед, който пчелите са събирали през лятото, а след това са се хранили с него. В България обаче няма опция да се изследва дали това е така, казаха пчелари.

Пилат Понтийски

Основната теория на министъра на земеделието и БАБХ е, че пчелите умират, защото не се прибират, когато земеделците пръскат нивите си. Според него причината е, че пчеларите не се регистрират и затова не получават съобщения, за да реагират.

Пчеларите обаче масово се оплакват от арендаторите, че изчакват почивните дни, когато БАБХ не работи и пръскат през деня. От друга страна, когато пчеларите подадат сигнали, че е пръскано неправомерно на телефон 112, инспекторите не пристигат на момента, а в повечето случаи с поне два дена закъснение. Така никой нищо не може да докаже, защото събитието с пръскането вече е отминало и практически нарушителите се измъкват безнаказано. Така агенцията си измива ръцете точно като Пилат Понтийски, каза Куменов. Хем дошли, хем никакво нарушение не заварили.

В Китай опрашват с четчици

За първи път за синдрома на празния кошер съобщават в Китай. Там има много области, в които няма нито една пчела. Тогава фермерите започват да си купуват прашец от аптеките и с четчици се катерят по дърветата и опрашват всяко цветче.

В България е на път да се случи подобна ситуация, коментира Куменов. Очаква се продукцията от плодните дръвчета да е с 30% по-малко, защото толкова е процентът на завързите в резултат на пчелното опрашване, обясни Куменов. Освен от пчели дръвчетата се опрашват от вятъра, от земните пчели и други насекоми. Земните пчели са дивите пчели, но много по-мънички от познатите ни.

От няколко години има овощари и фермери в България, които плащат на пчеларите да им оставят кошери точно заради опрашването. Натоварват се цели платформи и насекомите вършат необходимата работа. Това е практика в САЩ. Там обаче президентът Обама е въвел такса опрашване. Тази такса предвижда държавата да плаща на всеки пчелар на кошер за това, че отглежда пчели, които опрашват нивите и дръвчетата, разказа Куменов. Според него нашите стопани се нуждаят точно от такава помощ, за да оцелеят и да продължат да вършат тази освен интересна и в полза на цялото общество работа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.