0

И зкуството е по-силно от коронавируса. Някои от най-прочутите световни културни институции предоставят на разположение на любознателните дигитално направлявани, изглеждащи „почти като истински“ екскурзии из своите зали. Е, не е съвсем същото като да ги видиш на живо, но е смислено прекарване на свободното време, опразнено откъм възможности заради карантината.

Изкуството е по-силно от коронавируса. Някои от най-прочутите световни културни институции предоставят на разположение на любознателните дигитално направлявани, изглеждащи „почти като истински“ екскурзии из своите зали. Е, не е съвсем същото като да ги видиш на живо, но е смислено прекарване на свободното време, опразнено откъм възможности заради карантината.

Вече няма опашки пред Лувъра в Париж или пред галерия „Боргезе“ в Рим: който е бил там, знае, че достъпът не е лесен, ако не си организирал предварително посещението си. Сега обаче те могат да бъдат разгледани виртуално от дивана вкъщи с лаптопа или смартфона при добра Интернет връзка. Най-известният френски музей например предлага виртуална обиколка на изложбата „Фигурата на художника“ със специален акцент „Мона Лиза“ на Леонардо, като с хаштаг #LouvrezChezVous или #Museumfromhome кани ползвателите да споделят своите впечатления в социалните мрежи. Музеят „Ван Гог“ в Нидерландия показва онлайн шедьоврите на прочутия живописец, както прави и Рейкмузеум – Националният музей в Амстердам, който притежава най-голямата колекция на произведения от златния период на фламандското изкуство.

Светът на един клик разстояние

И в Обединеното кралство музеите са достъпни виртуално. Лондон не остава по-назад от континента, отваряйки виртуално Британския музеи и Националната художествена галерия. Първият разполага с богата база данни онлайн, а втората е създала на сайта си детайлизирано описание на своята територия по етажи и зали чрез схеми и карти, предназначени да илюстрират различните пространства. В Брюксел сюрреалистичният „Магрит“, „Орта“ (Horta museum, посветен на живота и творчеството на архитекта Виктор Орта) и други музеи откликнаха на призива с хаштаг #MuseumAtHome и предлагат нощни виртуални обиколки или оглед на 360 градуса на богаствата на колекциите си. Изкуството не се предава и в Испания, начело с галерията „Прадо“ и музея „Кралица София“, където се намира монументалната творба на Пикасо „Герника“, която е в отделна зала и на която е посветен специален виртуален анализ. Археологическият музей в Атина и Ермитажът в Санкт Петербург не правят изключение от всеобщата тенденция и също засилват присъствието си в Мрежата, за да се срещнат с потенциалните си посетители, блокирани в домовете си заради карантината. Накратко, можете да се преборите със страховете, самотата и скуката с множество дигитални „пътувания“ и открития.


Отвъд Океана хиляди творби също са на един клик разстояние. В Ню Йорк музеят на изкуствата „Метрополитън“ може да се посети като мултимедийна галерия благодарение на Google Art Project. Музеят „Гугенхайм“ предлага в сайта си онлайн експозиция, в която са селектирани близо 1700 работи на 625 художници от постоянната му колекция. На акаунта на музея в Туитър, Фейсбук и Инстаграм можете да получите достъп и до произведения от колекцията на Пеги Гугенхайм във Венеция и от филиала на музея „Гугенхайм“ в испанския град Билбао. Може да се потопите и в дебрите на музея „Смитсониън“ във Вашингтон – достатъчно е да отидете на сайта му и разглеждането започва. А за малките любители на динозаври побратимът му „Смитсониън“ от Ню Йорк е подготвил редица павилиони за визита онлайн.

Италия отваря богатствата си в Мрежата

В най-засегната от пандемията на коронавируса държава са сред най-щедрите в това отношение, а впечатленията от вируалните културологични разходки могат да се споделят с хашщтаг #LaCulturaCura („Изкуството лекува“) и, разбира се, #iorestoacasa (#оставамвкъщи). Пинакотеката „Брера“ в Милано позволява да се възхитите на шедьоврите от историята на световното изкуство, които съхранява, благодарение на една кампания по дигитализация с много висока разделителна способност. Галерия „Уфици“ във Флоренция предлага „хипервизии“: изображения с висока дефиниция на гениални творби от виртуалните изложби – като се започне още с ранноренесансовия Джовани Чимабуе през Ботичели и нататък. С хаштага #UffiziDecameron най-известният музей в Тоскана съвсем наскоро отвори новата си страница във Фейсбук, която съдържа много богата панорама от снимки, видеоматериали и виртуални обиколки. Голямо внимание е отделено на произведенията на Рафаело във връзка с 500-годишнината от кончината му. Кампанията се разпростира и в другите социални канали на „Уфици“, вкл. YouTube, и е вдъхновена от шедьовъра на Джовани Бокачо „Декамерон“, чието действие, както е известно, се развива по време на чумната епидемия от 1348 г., покосила почти половин Европа.

Египетският музей в Торино е активен както в сайта си, така и в социалните мрежи и демонстрира своите наскоро реконструирани зали. Каналът на музея в YouTube е домакин на т.нар. „Разходки на директора“, по време на които самият директор Кристиан Греко коментира част от еспонатите в колекцията. Рим атакува изолацията с онлайн тур в музеите на Ватикана със Сикстинската капела, лесно достъпна от екрана на любимото ви устройство. Седем маршрута за виртуални обиколки сред съкровищата на папските колекции има на сайта на музеите. Кибер-посетителят може да изследва всеки един от тях, движейки се във всяка посока и фокусирайки се дори върху най-дребните детайли от отделните творби, възпроизведени във висока резолюция. Освен това официалният акаунт в Инстаграм – @vaticanmuseums, ежедневно предлага подробности за шедьоврите на Ватикана, придружени с кратки надписи, които помагат да се разбере историята и смисълът на много известни или по-малко известни произведения на изкуството.

Дворецът „Бентиволио“ в Болоня поддържа в своя акаунт в Инстаграм виртуален дневник, като всеки ден публикува в него по една творба от изложбата на местната арт знаменитост Sissi (родена през 1977-а), получила признание и в Лондон, и като участничка в италианския павилион на Венецианското биенале през 2009 г. Нейната изложба в палацо „Бентиволио“ по програма трябва да продължи до 19 април.

Благодарим ти, Google

Google Arts & Culture – това приложение на Google бе разработено преди близо десетилетие и може някои дори да са забравили за него, докато платформата неимоверно се разширяваше. Сега то разполага с хиляди изображения с висока разделителна способност от повече от 1200 световни музеи и забележителности: от Националната галерия в Лондон през музея „Кралица София“ в Мадрид до Държавния Ермитаж в Санкт Петербург.

Можете да посетите Google Arts & Culture като уебсайт на своя лаптоп или компютър, но проектът дава своя максимум чрез приложението Google Arts & Culture app, което може да свалите безплатно на своя смарфон или таблет. Висококачествените изображения са придружени с обяснителен текст и можете да прекарате цели дни, гмуркайки се в колекцията на всеки музей в огромния масив от информация. Ето по-подробен набор от няколко от интригуващите виртуални експозиции в платформата.

Музеят „Ван Гог“ в Амстердам. Виртуалното пътуване до този музей в Нидерландия ще ви отведе сред една от 17-те колекции на картини на Винсент ван Гог в проекта на Google. Може да видите съвършено детайлизирани изображения на повече от 160 работи на художника, сред които „Слънчогледи“, автопортрети и знаменитата „Спалня“. Също така можете да се осведомите кои книги е чел Ван Гог и да разгледате картините, вдъхновени от любимата му литература – начело с платното, запечатало мрачния дом на родителите на Ван Гог, където младият художник за пръв път опознава и обиква моралистичните разкази на Чарлз Дикенс.

Галерия „Уфици“ във Флоренция. Виртуалната обиколка на един от най-известните музеи в Италия представя отблизо интериора на сградата и изумителните шедьоври по стените, включително „Дони Тондо“ на Микеланджело и „Раждането на Венера“ на Ботичели. Възможностите за увеличаване на образа са толкова големи, че можете да видите пукнатините в боята на клепачите на Венера. Повечето произведения са събирани от фамилията Медичи, управлявала града в продължение на векове и предоставила му богатите си сбирки от изкуство. Поглед през прозореца пък ще ви покаже моста „Понте Векио“ над живописната река Арно.

Американски музей на изкуството „Смитсониън“ във Вашингтон. Можете да направите дигитална разходка из изложбата „Афроамериканско изкуство: ренесансът на Харлем, ерата на гражданските права и след това“, включваща творби на тъмнокожи художници от 20-те години на миналия век до днес. Експозицията изследва работата на базирания в Харлем портретен фотограф Джеймс ВанДерЗий, пищните мазки на четката на Джеймс А. Портър и експресионистичния фолк на Уилям Хенри Джонсън, както и много други произведения, свързани с расова идентичност, политика, култура и основи на семейството.

Музеят на Фрида Кало в Мексико Сити. „Външният вид може да бъде заблуждаващ: Гардеробът на Фрида Кало“ е колкото изложба, толкова и интимно изследване на очарователните, силно стилизирани тоалети и аксесоари, запазена марка на прочутата мексиканска художничка. Животът на Фрида е завинаги белязан от болката след автобусна катастрофа, която я оставя с три разместени гръбначни прешлена и я обрича на страдания до края на дните й. Патерици, сложни кожени корсети, протеза за крак в разкошен ботуш от червена кожа, бродиран с копринени нишки – тези и още много експонати като впечатляващите й традиционни мексикански рокли, са дигитално достъпни. Увеличението може да покаже и най-дребните мъниста, украсяващи блузите на художничката. Виртуалното посещение на тази сбирка се усеща буквално като лична среща...

Полезни адреси

Ето и електронните адреси на 10 от най-богатите световни музеи, които можете да посетите виртуално.

Пинакотеката „Брера“ в Милано: https://pinacotecabrera.org

Галерия „Уфици“ във Флоренция: https://www.uffizi.it/mostre-virtuali

Музеите на Ватикана в Рим: http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/it/collezioni/catalogo-online.html

Археологическият музей в Атина: https://www.namuseum.gr/en/collections/

Музеят „Прадо“ в Мадрид: https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works

Лувъра в Париж: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

Британският музей в Лондон: https://www.britishmuseum.org/collection

Музеят „Метрополитън“ в Ню Йорк: https://artsandculture.google.com/explore

Ермитажът в Санкт Петербург: https://www.hermitagemuseum.org

Националната художествена галерия във Вашингтон: https://www.nga.gov/index.html

Музиката няма да спре и книги все ще се четат

Все по-многобройни са инициативите за разкъсване на изолацията, наложена от коварното заболяване. Коронавирусът мобилизира и света на класическата музика: виртуални концерти и оперни спектакли в стрийминг могат да се гледат безплатно в цял свят на сайтовете и Интернет платформите на почти всички големи опери и филхармонии, за които се сетите. Ето няколко възможности.

Със своята инициатива Nightly Met Opera Streams Метрополитън опера в Ню Йорк се надява да озари живота на публиката си, докато сцената е тъмна. Ежедневно се предлага различно представление от серията Live in HD безплатно в уебсайта на операта, като всяко ще е достъпно за период от 23 часа: от 19.30 ч. до 18.30 ч. на следващия ден. Графикът включва цели филмирани спектакли от последните 14 години с участието на най-големите съвременни гласове в жанра. Седмицата бе посветена на Вагнер и тази вечер в програмата е операта „Нюрнбергските майстори певци“ (запис от 2014 г.), а утре вечер – „Танхойзер“ (2015), като и двете дирижира Джеймс Ливайн.

Националната опера в Париж, благодарение на партньорството си с France Télévision и предлагания от нея културен пакет, също взе решение да направи достъпни за гледане онлайн някои от емблематичните си продукции на operadeparis.fr и на france.tvculturebox. Тези излъчвания са достъпни и на Фейсбук страниците на Парижката опера и france.tvculturebox. От 30 март в 19.30 ч. до 5 април ще е на разположение на зрителите балетът „Лебедово езеро“ с хореография на легендарния Рудолф Нуреев, а от 6 април в 19.30 ч. до 12 април – операта „Севилският бръснар“ на Росини.

Берлинската филхармония засега предлага 1 месец безплатен стрийминг – чрез официалния й сайт можете виртуално да присъствате на концертите на един от Топ 3 на най-престижните симфонични оркестри в света. Чрез код BERLINPHIL, задействан до 31 март, ще може да получите свободен достъп до всички концерти и филми в т. нар. дигитална конертна зала в сайта. „Филхармонията е затворена, затова ние ще дойдем при вас“, казват на публиката от мениджмънта на оркестъра.

Театро „Ла Фениче“ във Венеция от началото на кризата започна да внася култура в домовете, пускайки в стрийминг по една опера дневно за безплатно гледане. На страницата на театъра в YouTube вече са качени „Дон Карлос“ на Верди, скорошния концерт на „Дафне“ квартет от 4 март и др. От официалния сайт на „Ла Фениче“ могат да бъдат прегледани и изтеглени либретите на стотици опери, както и да се „разлистват“ сценични кадри от множество спектакли от последните години.

Що се отнася до четенето, страхотна е идеята на ЮНЕСКО да даде свободен достъп онлайн до най-голямата дигитална библиотека в света (https://unesdoc.unesco.org/library). Там са налични над 19 000 документа – от антични ръкописи до ретро списания от всички континенти. Сайтът е реализиран на 6 езика – английски, френски, испански, руски, арабски и китайски.

Не е за пренебрегване и ресурсът на аудиокнигите, които бяха с нарастваща популярност дори преди началото на екстрената ситуация с пандемията. Два от основните играчи в този сектор са Audible от групата на Amazon и Storytel, които са активирали интересни безплатни инициативи.