В навечерието на Димитровден, на 25 октомври ще отвори отново врати останалият бездом преди близо 3 десетилетия музей „Литературна Стара Загора“. Близо 700 000 лв е инвестирала община Стара Загора в преустройството на новите помещения, намиращи се в сутеренния етаж на останали недовършен след 10 ноември 1989 година Партиен дом, където обществеността ще може да види безценно наследство, включително 1224 тома от библиотеката на Веселин Ханчев.

Музей „Литературна Стара Загора“ е създаден през далечната 1961 година по решение на тогавашния ГОНС музей „Дом Литературна Стара Загора“.

Над 5 000 експоната: ръкописи, писма, архивни документи, лични вещи /пишещите машини на поетите  Иван Хаджихристов и Иван Мирчев/над 100 картини и оригиналната посмъртна маска на Кирил Христов , направена от проф. Андрей Николов са прекарали близо 3 десетилетия натъпкани в кашони след като реституцията изпрати уникалната сбирка между стените на маломерен апартамент и няколко прашни склада.

Новата експозиция  е  дело на братята – художници Михаил Косев и Димо Генов, тя е върху площ  от 640 кв м. Акцентът е върху фондовете за 18 от най-значимите не само за Стара Загора , а и за България творци като Кирил Христов, Гео Милев, даскал Петър Иванов, Веселин Ханчев…Подредени са платна на майстори като Димитър Гюдженов и Васил Димов, Петър Морозов, Борис Денев , Александър Божинов, Илия Петров, Борис Митов и Елисавета Консулова-Вазова.

Някои от картините са създадени по съвсем конкретни поводи, а легендата шепне, че шарж на Теню Пиндарев , изобразяващ поета Иван Мирчев е бил дорисуван от ...лирика.В бронираните витрини са и ръкописите на фантастични романи в българската  литература - „О‘Корс“ и Теут се бунтува“ на старозагореца Георги Илиев, коментира пазителят на съкровищницата и неин неуморен изследовател от началата на 90-те години на миналия ХХ век Иван Матев.

“След три десетилетия музей „Литературна Стара Загора“ се възроди! Духовните пазители на града ни намериха отново своя ДОМ! Литературната слава на Стара Загора не е помръкнала, паметта е съхранена и в бъдното! Да бъдем достойни за литературните си предци-строители на националната ни култура! „ се казва в специалната покана за откриването на експозицията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

1200 лева заплата за студент социален работник

Месечна заплата от 1200 лева бруто за студенти, завършващи специалност „Социални грижи“, ще осигури държавата по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ от началото на 2020 година.