П ищни маси отрупани с печени прасета, пилета, риба и купи с плодове. Така помни приемите в Кремъл готвачът на руската власт Анатолий Галкин.
Пищни маси отрупани с печени прасета, пилета, риба и купи с плодове. Така помни приемите в Кремъл готвачът на руската власт Анатолий Галкин.
Първите мъже обичали да посрещат гости или пък да вечерят сами с много храна, предварително прецизно проверена, обработена и най-вече – сготвена на световно ниво. За тази цел два етажа са отделени за кухни, сладкарски цехове и какво ли още не. Тази практика обаче е оставена в миналото. С настъпването на новото хилядолетие управниците на Русия се обръщат все повече към западната гурме кухня, като заменят претрупаните трапези с изискани интересни хапки, а водката с добро вино. Събрахме четири от най-обичаните рецепти на президентите на Русия:
Миди за висшата власт
Средиземноморската салата е един от любимите специалитети на руските държавници. В „Книга за вкусната кремълска кухня“ авторът Анатолий Галкин споделя и рецепти на любими на първите мъже в Русия ястия.
Необходими продукти:
по няколко листа от различни салати (айсберг, лоло росо и рукола), миди (или скариди), няколко капки лимонов сок, соев сос, 2-3 супени лъжици коняк и зехтин.
Начин на приготвяне:
1. Салатните листа се накъсват с ръце, за да съхранят повече витамини. В никакъв случай не се режат с нож!
2. Накъсаните листа се заливат с лимоновия сок и зехтина.
3. Пресните или замразени миди или скариди се поставят в загрято в тиган олио и се пържат 2-3 минути.
4. Запържените морски продукти се заливат с коняка и се запалват. Когато пламъкът загасне, поставяме мидите или скаридите върху салатата. По желание блюдото се подправя със соев сос.
Студен боршчок
В сегашната жега главният готвач на Кремъл Анатолий Галкин предлага леки хладни ястия, утоляващи жаждата и глада. В кремълската столова най-популярно ястие е студеният боршч. Съгласно рецептата на студената супа „боршчок" от Галкин, за приготвянето са необходими 400 грама квас и отвара от цвекло, едно средно по големина цвекло, малко зелен лук, копър и магданоз, 3 яйца, също толкова пресни краставички и репички. Младото изчистено цвекло се залива с вода и се вари на бавен огън в течение на един час. 20 минути преди да се свари, към него добавят пресни листа от същото цвекло. След това отварата се изцежда, а листата се изхвърлят. Съединява се с отварата с кваса в пропорция едно към едно, слага се цвекло, нарязано на пръчици, изчистените и ситно нарязани краставички, репичките, яйцата и копъра с магданоза. Сметаната, солта и пиперът се добавят по желание.
Торбички с извара и шунка ала Виктория Петровна
Съпругата на Брежнев, Виктория Петровна е една от най-изкусните кулинарки сред първите дами. Тя се грижела за прехраната на семейството докато съпругът й не заел най-важният пост в Русия. След това оставила задачата на готвачите, но когато искала да го поглези или омилостиви отново хваща черпакът. Ето някой от тайните й в кухнята
Продукти:
1 кочан зеле
1 глава лук
200 г шунка
200 г извара
4 жълтъка
1 връзка зелен лук
100 мл бульон
50 мл бяло вино
70 г доматено пюре
1 ч.л. захар
сол чер пипер
Приготвяне:
Зелевите листа отделете, измийте и бланширайте 3 минути. Нарежете лука и шунката на ситно. Изварата смесете с жълтъците и прибавете лука и шунката в сместа. Зелевите листи наложете по два един върху друг и във всеки сложете от плънката. В гореща вода попарете перата от лука и с тях вържете всяка зелева торбичка. Наредете ги в широка тенджера, залейте с бульона и виното и задушавайте половин час, след което ги извадете внимателно. В тенджерата сипете доматеното пюре, захарта, сол и пипер на вкус и оставете леко да клокне за минута - две. Торбичките сервирайте в чиния и полейте със соса. Вместо торбички може да завиете добре познатите ни сарми от зелето, тогава поръсете при сервиране с пресния лук.
Есетра по кремълски от спецбюфета на ВЦИК
Продукти:
600 г филе от есетра (или друга едра бяла риба)
300 г изчистени скариди
250 г печурки
800 г пресни домати
2 с.л. олио
60 г кашкавал
за соса:
половин литър сметана
2 глави лук
1 с.л. бяло вино
80 г краве масло
3 – 4 с.л. брашно
Приготвяне:
Нарежете гъбите и леко ги сварете. Нарязаното на порции рибно филе изпържете в олиото за 10 минути и го наредете в тава за печене. Отгоре сложете гъбите, скаридите, нарязаните на кръгчета домати, залейте със соса и посипете с настъргания кашкавал. Изпечете във фурна на 220 градуса 15 минути.
Сосът се приготвя, като нарежете лука и го задушите в тиган, като налеете и виното. Гответе на слаб огън, като прибавите за 10 минути и сметаната. Към тази смес прибавете запърженото в маслото брашно, внимателно разбъркайте, за да се получи гладък сос и оставете да кипне още веднъж. Ако сосът е станал на топчета, минете през гевгир.
Монитор