Агент Академик от ДС Огнян Стефанов и обвиняемият за пране на пари адвокат Лазар Карадалиев са получили над 1,2 млн. лева, за да измъкнат от наказателно преследване банкера беглец Цветан Василев дни преди фалита на КТБ през 2014 г. Това разкри в спецсъда основният свидетел по делото за аферата с източването на милиарди от банката Бисер Лазов.

Утвърдилият се през годините като пресцентър на БГ Мадоф Огнян Стефанов е бил чест гост в кабинета му на 12-ия етаж в сградата на бул. „Цар Борис III“ 159.

Именно Стефанов представил на Василев адвокат Карадалиев и му обяснил, че е добър по наказателни дела и

защитава наркобосове

и проститутки.

Карадалиев, който в момента е обвиняем като част от престъпна група за пране на пари заедно с оръжейния търговец и ортак на БГ Мадоф Емилиян Гебрев, бързо се сдушил с мустакатия аферист. Василев казал на Карадалиев, че ще му е много необходим с неговите дебели връзки в съдебната система. На 26 май 2014 г. банкерът получил призовка, подписана от следовател Н. Куюмджиева, във връзка с досъдебно производство. Обадил се на Огнян Стефанов да му прати адвоката Карадалиев. Щом дошъл, Карадалиев казал, че познава много добре следователката, казвала се Надка, обяснил, че тя ще „свърши работа“ и поискал от Василев 20 000 евро.

На 1 юни Василев отново бил посетен от Стефанов и Карадалиев като накарал свидетелят Лазов да извади от касата

две суми по 250 000 евро и

една от 200 000 лева.

Той се обърнал към Лазов и му казал да излезе за малко от кабинета. Когато Бисер се върнал, парите вече ги нямало.

Основният свидетел, който е главният счетоводител на Василев, разказа още, че на 12 юни 2014 г. му се обадил Огнян Стефанов и му казал на 13 юни, петък рано сутринта, да се види задължително с Карадалиев. Адвокатът и счетоводителят се срещнали в кафене „Бесо“ в кв. "Борово". Карадалиев се обърнал към Лазов с думите: "Днес ще бъдем нападнати". Тогава Лазов го попитал какво да прави, а адвокатът казал да отива в офисите на бул. "Цар Борис III" 159 и да чака атаката от полиция и прокуратура.

Преди идването на разследващите служители в офисите мъкнели с колички за багаж папки с документи, които заключвали в канцеларии и запечатвали с лепенки на адвокатска кантора. При последвалите обиски, в запечатените стаи не било влизано. На 13 юни вечерта БГ Мадоф се обадил на Лазов по стационарен телефон,

казал му, че е в

Солун, Гърция.

„Каза ми да дойда при него на следващия ден, за да ми даде указания“, обясни Лазов. В ресторанта на хотел „Дариус“ в Солун Василев се срещнал с Лазов и му обяснил, да дава суми, каквито му поискат Стефанов и Карадалиев, за да спрат разследването. На 16 юни от БНБ поискали Василев да осигури поне 1,5 млрд. лв. собствени средства, за да посигури капитала на КТБ. Василев вече бил във Виена, от където отново по стационарен телефон дал указания липсите в касата да се покрият с кредити по схемата с кухите фирми. Това обаче не се случило, тъй като на 20 юни банката била поставена под особен надзор, а пред офисите й се извили опашки от ужилените вложители.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Адвокатът на БГ Мадоф остава зад решетките

Арестуваният преди седмица за пране на пари скандален адвокат Лазар Карадалиев окончателно бе оставен зад решетките с решение на Апелативния специализиран наказателен съд. Защитникът на банкера беглец Цветан Василев и на оръжейния търговец Емилиян Гебрев опита да метне магистратите, че страда от новия коронавирус, но трикът му не сполучи. Единствено заради съмненията му до следствения арест бе разкаран екип на Националната референтна лаборатория, за да му вземе проба.

Адвокат Лазар Карадалиев пробва да отърве ареста заради коронавируса

Лазар Карадалиев, адвокатът на Цветан Василев и Емилиян Гебрев, срещу когото бе повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари, яхна актуалната тема с коронавируса.

Евромагистратите категорични: КПКОНПИ може да отнеме имането му

Съдът в Люксембург поряза Цветан Василев

Евромагистратите категорични: КПКОНПИ може да отнеме имането му

Базираният в Люксембург Съд на Европейския съюз (СЕС) поряза Цветан Василев и заби звучен шамар на опитите му – неговите и на останалите олигарси със запорирано имане да го спасят от конфискация.