Основната учителска заплата скача със 165 лв. през 2020-а

Основната учителска заплата скача със 165 лв. през 2020-а

Основата учителска заплата през следващата годината ще бъде не по-малко от 1085 лв. Така минималното възнаграждение на педагозите през 2020-а ще скочи със 165 лв. спрямо сегашните 920 лв. Увеличението е записано в анекса към колективния трудов договор, подписан от просветното министерство и синдикалните партньори.

Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 г. Минималните възнаграждения на старшите учители и възпитатели също ще бъдат увеличени със 165 лв и ще достигнат 1120 лв. Стартовата заплата на старши педагог пък ще започва от 1176 лв. ( със 171 лв. повече спрямо 2019-а). Специалистите с ръководни функции също ще вземат по-голяма сума, като при тях увеличението е близо 200 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв.или със 194 лв. повече от настоящата година. 1246 лв.(със 181 лв. отгоре) пък ще бъдат стартовите възнаграждения на зам.-директорите. За да бъде осигурен ръстът на учителските заплати, в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

С Анекса към КТД се завишават и допълнителните възнаграждения за класните ръководители, както и за лекторските часове. Въвежда се и изискване 50% от средствата за квалификация в бюджетите на детските градини и училищата да бъдат използвани за вътрешни или междуинституционални обучения под формата на методически семинари, дискусионни форуми, открити практики, презентации на творчески проекти, резултати и анализи на проведени педагогически изследвания и други. Целта е учителите да обменят добри практики, да се учат взаимно, да споделят и насърчават иновации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.