Осмокласник подреди в изложба учебна техника от миналия век
9

Осмокласник подреди в изложба учебна техника от миналия век

Технологиите са напреднали много, но отсъстват от учебния процес, смята Георги

Индивидуален магнитен набор за онагледяване на учебния материал по химия в 7 клас, микроскопи, макети на молекули, аспектомат, шрайбпроектор - това са само част от дидактичните помощни средства и апаратура, които осмокласникът от Шумен Георги Йорданов подреди в изложба в един от кабинетите на СУ "Сава Доброплодни" в Шумен. Експозицията пренася ученици, учители и родители във времената на учебния процес от втората половина на XX век, а голяма част от предметите в нея са непознати не само за тийнейджърите, но и за по-младите учители.

Самият Георги, когато попаднал на първите си находки също не знаел за какво служат. Бил в пети клас и докато се прибирал видял, че до едно училище изхвърлят кашони в контейнерите. Вътре имало кутийки с картончета с прозорчета и изображения. Занесъл ги вкъщи, а майка му му обяснила, че това са диапозитиви, които са били използвани в училище в часовете по изобразително изкуство.

Момчето разгледало всичко и се запалило да търси други "антики" от учебния процес. Обиколил всички училища в града - на места го посрещнали радушно, на други му обърнали гръб, но събрал методически указания за учителя, диапроектори, магнетофон, препарирани птици, карти, табла, пособия.

За три години колекцията му достигнала над 600 експоната, а само диапозитивите, с които започнал вече са над 16 хиляди. Тъй като всичко е затворено в шкафове у баба му и дядо му, Георги решил да ги покаже на съучениците си. За откриването на изложбата влиза в ролята на гид и показва уникален за днешно време индивидуален набор по химия.

"Такива кутийки навремето е имало за всеки ученик и с тяхна помощ е можел да съставя химически формули и уравнения, да демонстрира химически процеси. Мисля, че така е било по-интересно за учениците, вместо просто да записват в тетрадките. Ето тук съм ви показал процеса на неутрализация – киселина плюс основа и се получава сол и вода. Този набор магнитчета е бил използван за онагледяване на процесите, които се изучават в 7 клас.” – обяснява Георги.


Съучениците му гледат с интерес като техническо чудо познатия на всички от по-старите поколения шрайбпроектор, който показва върху стената картината от прозрачни плаки. Плаките могат да се налагат една върху друга, както и да се пише върху тях, а устройството би могло да мине за баба на днешната интерактивна дъска. "Вярно е, че технологиите много са се развили, но е истина, че те не се използват достатъчно в учебния процес. Бих призовал всички учители да правят уроците си по-интересни и да използват онагледяващи средства." - обръща се към преподавателите си тийнейджърът.


Засега "науките" не са му основно занимание. Георги е ученик в музикална паралелка с профил пиано, има трета награда за собствена композиция на песен (текст и музика) при неприсъдена първа, носител е и на първа награда за пиано от националния конкурс "Децата на България пеят, танцуват, рисуват", солист на училищния хор и певец в градския "Бодра песен". Пред репортери обаче разказва, че мечтата му не е свързана с музика, а иска да стане учител по биология и химия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.