Осигуряват „зелен коридор“ за туристи до местата за настаняване

Осигуряват „зелен коридор“ за туристи до местата за настаняване

Над 34 000 германци посетили България от началото на сезона

Осигуряват директен трансфер на туристите до мястото за настаняване, с цел намаляване на физическите контакти и безопасно придвижване на гостите . Това предложение бе обсъдено по време на срещата между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представители на германските туроператори в Златни пясъци.

Дискусията се проведе няколко дни, след като германските власти въведоха предупреждения за пътуване за областите Благоевград, Добрич и Варна.

“Няма да допусна в нито едно място за настаняване – нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, да не се спазват мерките за безопасност” , коментира министър Николова. По думите й сега е най-подходящият момент да привлечем туристите с това, че сме сигурна дестинация, за да могат да се върнат догодина, когато сезонът също се очаква да бъде тежък.

Николова запозна присъстващите с предприетите от нея мерки относно предупрежденията за пътуване. Още на 7 август вицепремиерът е изпратила писмо до Министерство на външните работи за предприемане на бърза реакция на висше дипломатическо ниво и за защита на българската национална позиция.

Ресорният министър и туроператорите бяха единодушни, че трябва да се противодейства на черни реклами като репортажа от Златни пясъци, който показва, че по време на организирани забавления в нощни барове на открито не са спазвани въведените от българските власти противоепидемични мерки. Представителите на бранша предложиха да бъде създаден доклад за обстановката конкретно в курортите около Варна, да се предложат конкретни мерки и да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19

„Трябва да убедим хората, че разпространението в област Варна и Добрич е клъстерно и по-конкретно в старчески домове“, категорични бяха те.

Според данни на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) от началото на летния сезон – 1 юни, до 6 август 2020 г. над 34 000 германски туристи за пренощували в местата за настаняване у нас. Най-голям брой от тях са отседнали в Златни пясъци – 7 721, Слънчев бряг – 7 490, Албена - 2 581, София – 1 921, Варна – 1 875. Допълнителни информация сочи, че от началото на годината до началото на август туристите от Германия, нощували у нас, пък надхвърлят 48 000. Също така за периода януари – юни 2020 г. на ГКПП са отчетени над 38 756 посещения немски туристи, което е спад от 82,5%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.