0

О сигурени са необходимите средства за обезпечаване на икономическите и социалните мерки, обвързани с обявената до края на месец март извънредна епидемична обстановка. Това съобщиха от министерството на здравеопазването.

Осигурени са необходимите средства за обезпечаване на икономическите и социалните мерки, обвързани с обявената до края на месец март извънредна епидемична обстановка. Това съобщиха от министерството на здравеопазването.

От министерството допълватн че на днешното си заседание (21 януари) Националният пандемичен комитет беше запознат от заместник-министъра на здравеопазването доц. Георги Йорданов  с въведените допълнителни противоепидемични мерки на територията на определени области, както и с постъпили предложения за бъдещо въвеждане на допълнителни мерки на ниво област. Данните бяха събрани от Министерството на здравеопазването заради различните нива на показателите, които се отчитат в регионите на страната. Примери бяха дадени както с 14-дневната заболяемост на 100 хил. души население, със заетостта на болничните легла, така и с заболелите и карантинираните в образователната система.

По време на срещата, която се проведе онлайн, представителите на Министерството на здравеопазването обсъдиха с ресорните министерства прилагането на действащите мерки за подкрепа, чрез които се подпомага дейността на стопанските обекти и социалните структури, засегнати от ограниченията. Осигурени са необходимите средства за обезпечаване на икономическите и социалните мерки, обвързани с обявената до края на месец март извънредна епидемична обстановка, увериха от ресорните институции.

Националният пандемичен комитет обсъди и въпроса за изплащането на еднократна добавка от 75 лв. и към пенсиите на българските граждани, които са ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина и към момента живеят извън България. МТСП и МВнР се ангажираха да проучат възможностите как това да се случи.