Плащат на болниците на база на минали доходи  (ОБНОВЕНА)

Плащат на болниците на база на минали доходи (ОБНОВЕНА)

Мутафчийски: Безпрецентна е мобилизация при даренията

  • До края на месеца готови 30 000 нови облекла

  • В повечето аптеки има дезинфектанти и маски

Министерството на здравеопазването и НЗОК са взели решение на всички болници и доболничната помощ да бъде платено 85% от средно изработеното на база на предишни доходи. Това съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който заедно с вицепремиера Томислав Дончев и шефа на Пожараната Николай Николов дадоха брифинг в Министерския съвет. Той обясни, че болниците търпят загуби заради отмяната на плановите операции. Мутафчийски обаче уточни, че за миналия месец лечебните заведания са получили парите си. "Голяма загуба за болниците беше преструктурирането им в такива, които могат да приемат болни от коронавирус. Отложени бяха плановите операции по време на пандемията. Затова бе решено да им се изплатят 85% от средствата за минали периоди без да се налага да ги доказват. Така те ще могат да покрият всички свои разходи за персонал и медикаменти", обясни Мутафчийски.

По думите му страната ни в момента се справя добре с овладяването на коронавируса. Относно облекчаване на мерките, той даде пример с Китай, който два месеца след заразяването са започнали да отпускат мерките. "Веднага щом се покаже тенденция, че в България нещата са овладяни, бихме могли да предложим облекчение на мерките. В България не се случват зловещи неща, благодарение на нещата, които се правят. Лекарство няма, но въпреки това се справяме. Относно масовото тестуване той обясни, че ние правим тестове колкото средно се правят в Европа", заяви Мутфачийски. Той смята, че сегашните мерки със сигурност трябва да останат до Великден.

Николай Николов пък направи отчет за предпазните облекла и маски, с които разполагат болнците. „Осигурени са над 53 хил. специални маски и 3392 облека за лекарите на първа линия. Защитни маски за обща употреба са 946 950, без тези от митниците, които са повече от 500 000. Облекла за обща употреба - 10 050 броя. Облекла за обща многократна употреба – 40 180 броя. Защитни очила – 85 768 броя. Защитен шлем – 6 000 броя. Спирт за дезинфекция – 168 000 литра“, обясни Николов. Днес предстои да бъдат разпределени 1 милион ръкавици, 6500 предпазни облека, 19 000 маски и 4000 шлемове. Николов изтъкна, че повече от 60 фирми са предложили услугите си за организирано производство на маски.  Трите фирми, които се занимават с производството на защитни облекла, до края на месеца ще произведат почти 30 000 броя облекла. До края май се очаква броят им да се увеличи до 100 000. 5 други фирми пък са преминали успешно в изпитателните центрове и в момента също организират производство. Николов разкри, че една фирма е получила оферта от Германия за изкупуване на цялата им продукция. Шефът на пожарната съобщи още, че за доброволците, които в момента надвишават над 3200 души, също ще има предпазни средства. Той благодари на търгвоците на автомобили, които са се включили с помощ като са осигурили коли. Николов отчете и добрата работа с Националното сдружение на общините. Вицепремиерът Томислав Дончев пък заяви, че е горд с българския бизнес, които произвежда защитни облекла и маски.

Ген. Мутафчийски пък допълни, че в обществото се наблюдава безпрецедентна мобилизация относно даренията. "Всеки реши да дарява в началото на отделни болници, а в последствие се откри и сметка към Министерството на здравеопазването. Още при първия удар в лечебните заведения се стекоха големи средства. Особено трогателна е историята на бабата от Исперих, която си дари пенсията. Не размерът, а жестът е важен в такива момент. Това е безпрецедентна мобилизация в обществото“, изтъкна Мутафчийски.

Дончев към Радев: Когато двама се карат, виновен е по-умният

Вицепремиерът Томислав Дончев отговори на новите критики на президента Румен Радев също с цитат от Гьоте: "Когато двама се карат, виновен е по-умният". Дончев заяви, че в последно време устойчиво се влиза в режим да се ползва военна терминология за описание на различни социални, икономически или политически процеси, което е лошо. Той добави и втори цитат от Гьоте: "Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали". "Доколкото си спомням от скромния си опит от ВСС, команди като "кръгом марш" се задават от по-висши към по-нисши стоящи. Коя команда да изпълняваме", попита той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.