0

Г олямо е безпокойството заради новооткрития вариант на COVID-19 – Мю. Основното притеснение е дали той може да се окаже по-опасен и дали наистина не се влияе от ваксините.

Голямо е безпокойството заради новооткрития вариант на COVID-19 – Мю. Основното притеснение е дали той може да се окаже по-опасен и дали наистина не се влияе от ваксините.

За да внесем някаква яснота по темата, се обърнахме към един от утвърдените специалисти в областта - зам.-директора на Националния център за заразни и паразитни болести доц. Любомира Гломб.

„Mю вариантът все още не буди безпокойство сред научната общност, той буди нашия интерес”, каза доц. Любомира Гломб и подчерта, че към момента обществото трябва да запази спокойствие и да остави учените да си свършат работата.

По думите й все още не се знае дали Мю има потенциала да измести Делта варианта на коронавирусната инфекция. Към момента учените са установили, че


вариантът Мю е събрал в себе си няколко мутации


които са много характерни и може да водят до повишена заразност и повишена резистентност към антителата – тоест да могат да избягват имунен отговор. Това означава, че вече преболедувалите няма да са толкова спокойни и защитени от повторно заразяване. По отношение на ваксините се знае, че те защитават и срещу този вариант, но в по-малка степен. За сравнение разрешените за употреба COVID ваксини в Европа защитават срещу Делта варианта 88%. Все още обаче учените не могат да кажат в какъв процентът е защита срещу Мю след имунизиране. Такава защита обаче има, уверява доц. Гломб. „ Все още няма такъв вирусен вариант, който да е напълно устойчив на ваксините. Ако такъв вирусен вариант възникне, той много бързо ще прерасне в щам. За момента няма такъв. Има намалена ефективност на ваксините, но все още няма пълна липса на ефективност. Затова учените наблюдаваме Мю с интерес”, обясни още зам.-директорът на Националния център по заразни болести. Тя подчерта, че учените следят много внимателно разпространението и проявата на Мю. Сравняват и данните от предишни варианти, които са с подобни характеристики – имат относителна резистентност към наличието на антитела. Такива са южноафриканският и бразилският, които се характеризират именно с това, че доста успешно избягват имунната защита в резултат на предхождаща инфекция.

„Те се пробваха да се появят и в Европа – засичаха се и в Гърция, и в Румъния, и у нас, но останаха единични случаи. Не можаха да се разпространят и да осъществят епидемичната верига на предаване от човек на човек. За момента това е успокоително”, обясни още доц. Гломб. Тя подчерта, че у нас в НЦЗПБ постоянно се прави секвениране, като целта е, ако такъв вариант влезе в България, да бъде установен относително веднага. Вирусологът отново подчерта, че предстои да се разбере дали тази мутация ще се затвърди в циркулацията. Това, което знаят учените към момента, е, че клиничната картина при новия Мю вариант е същата, както при останалите.

Доц. Гломб обясни още, че будещите безпокойство варианти се следят с тревога от учените, защото те


имат повишена заразност, а някои и повишена резистентност

към предхождащи антитела. Всъщност всеки вирус има за цел да се разпространява колкото може повече, като се бори с имунната защита на организма гостоприемник. „Затова непрекъснато се изменя вирусът. Така възникват вариантите. Колкото повече става предаване от човек на човек, толкова повече ние даваме възможност на вируса да се видоизменя и адаптира към хората. Той се адаптира, изменяйки се и създавайки тези варианти. Така британският вариант стана много адаптиран, Делта вариантът още повече. „Миналото лято, ако един човек се разболееше, той почти не заразяваше своите близки, докато сега е обратното. Ако се разболее един човек от семейството, ако останалите не са ваксинирани или не са го преболедували, има много голяма вероятност да се заразят. Това е опасност при Делта вируса, заради това нека обърнем внимание в България на него. Единственият начин да му обърнем внимание е да се ваксинираме”, призова доц. Гломб и напомни, че разрешените за употреба ваксини в ЕС абсолютно ефективно предпазват от разболяване, особено тежко. Тя е категорична, че единственият начин да се спре развитието на епидемията са ваксините, а не хората да разчитат да придобият естествен имунитет. „Трябва да сме благодарни, че се създадоха тези ваксини с много висока ефективност и да вярваме повече на учените, които се занимават с разработването им. Буквално така се получи, че това са едни от най-проучваните ваксини. Вече имаме няколко милиарда поставени дози. Тоест ние имаме голяма база данни какво се случва с тази ваксина при няколко милиарда човека”, обясни още доц. Гломб.


Как да различим симптомите


На първия етап симптомите на коронавируса могат лесно да бъдат объркани с проявите на грип. В повечето случаи и двете заболявания са придружени от висока температура, кашлица, болки в ставите и главоболие. Понякога тези симптоми са придружени от хрема, слабост и задух.

Но има поне два признака, при чиято поява със значителна увереност може да се предположи, че говорим за настинка или грип, а не за коронавирус. И двата симптома са признаци на инфекция на горните дихателни пътища. Коронавирусът засяга предимно долните дихателни пътища и инфектираният човек ще има предимно суха кашлица, задух и/или пневмония, но не и възпалено гърло.

Внезапната липса на мирис и вкус от своя страна е много често срещан симптом на COVID-19 и не се проявява при грип или настинка - дори ако запушеният нос и болките в гърлото до известна степен намаляват чувствителността към миризмите и променят вкуса.

Според института „Роберт Кох“ инкубационният период на COVID-19, заболяване, причинено от коронавируса - продължава средно 5-6 дни, въпреки че в някои случаи може да достигне до 14 дни. Ако се появят леки симптоми или слабост, е необходимо да се вземат болнични и да се ограничат социалните контакти, а децата да отказват да ходят на училище и детска градина.

Инкубационният период често е лек и асимптоматичен. Ако не сте сигурни или се притеснявате, обадете се на вашия личен лекар или на диагностичния център на COVID-19. Ако е необходимо, ще бъдете тествани за коронавирус.