Още шест колеги на починалата учителка, заразени с коронавирус

Още шест колеги на починалата учителка, заразени с коронавирус

Шестима учители от средното училище „В. Левски” в Севлиево са дали положителен тест за коронавирус, съобщи директорът на школото Тома Томев.

Една от учителките е в болница, а останалите пет са на домашно лечение и дори продължават да преподават онлайн на учениците за да не губят от учебния материал. Освен тях има и заразени ученици: от 2 и 11 клас, като последният случай е от четвъртък вечерта. Тогава родител на ученичка от 11 клас уведомява директора, че момичето е дало положителен тест. Същата вечер директорът уведомява Началника на РУО-Габрово, дежурния служител в РЗИ-Габрово и община Севлиево за случая. Предоставени са на РЗИ списъци с имена и телефони на контактните ученици от паралелката и от сборната група по профилиращ предмет, с която ученичката е провела час в сряда. В този ден тя е била за последно на училище. Уведомени са и родителите на учениците от трите паралелки 11 клас, както и всички учители и служители.
На 26 септември сутринта е извършена цялостна дезинфекция на училището. Всички контактни ученици са карантинирани. По предписание на РЗИ под карантина са 36 ученици. За да има равнопоставеност за обучението, всички ученици от 11-те класове преминаха на обучение в електронна среда от разстояние за периода от 28 септември до края на карантината. На директора на училището е връчено, в което е заложено: родителите на учениците от 11-те класове, да провеждат 14-дневно наблюдение за проява на симптоми на Covid-19 и да информират при наличие на такива РЗИ-Габрово; да се извърши щателна дезинфекция на стаите, в които са учили 3-те класа и да се спазва строг противоепидемичен режим в СУ "Васил Левски" - Севлиево. След разговор с РЗИ учителите и друг персонал от училището няма да бъдат карантинирани, защото ползват постоянно лични предпазни средства, което намалява риска от заразяване. „Преподавателите и учениците приемат сравнително спокойно настоящата ситуация. Вече 6 месеца живеем в условия на епидемична обстановка и трябва да спазваме предписанията на МЗ, за да намалим риска от разпространение на вируса. Нека бъдем отговорни към своето здраве и това на близките ни”, призовава директорът Тома Томев. Той съобщи още, че от петък на трите входа на училището има поставени автомати за безконтактно дезинфекциране на ръце. Те са доставени по инициатива и с финансовата подкрепа от Училищно настоятелство при СУ "Васил Левски".

Първият случай на заразен с коронавирус в севлиевското средно училище е от миналата седмица. 49-годишната учителка по английски език Айлин Байрактарова постъпва в болницата след положителен тест и пет дни по-късно умира.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.