Още пет години държавните железници няма да изплащат обезщетения на пътниците си. Така БДЖ ще избегне влошаване на финансите си по още един параграф, като спести пари от неизпълнение на графика си. Компанията ще поиска отлагане на европейските разпоредби за защита на правата на пътниците с още пет години, научи „Монитор“.

Новината не е изненадваща,

причината е лошото състояние на подвижния състав

на железниците, което в близко време няма да се подобри. „Холдинг БДЖ“ планира да пусне няколко поръчки до края на годината за ремонт, наем и закупуване на локомотиви. Дружеството иска и да закупи и втора ръка вагони от Германия.

БДЖ вече на два пъти се възползва от опцията да отложи с по 5 години прилагането на Регламент 1371 на Европейския парламент за правата и задълженията на пътниците, използващи железопътен транспорт.

От железниците все пак ще положат усилия всяка година да се доближават до по-доброто обслужване, коментираха от жп дружеството. Второто удължаване на срока изтича на 3 декември тази година. В отлагането на действието на регламента железниците ни не са сами, като едва Италия, Дания, Холандия, Белгия и Словения са сред отличниците по темата. Останалите членки на Европейския съюз се възползват от правото си да забавят влизането в сила на разпоредбите.

Миналата година

евродепутатите решиха да увеличат обезщетенията

За закъснение от 60 до 90 минути ще трябва да се възстановява 50% от цената на билета, а за закъснение от 90 минути до два часа - 75%. Напълно ще бъде възстановявана стойността на билета за закъснение от повече от 2 часа.

Промените в европейската директива, която влезе в сила на 3 декември 2009 г., вече ще важат в случай на изпусната връзка от многоетапно пътуване. Така пътниците ще имат същите права на информация, помощ и обезщетение като при директно пътуване. На пътниците с намалена подвижност ще трябва да бъде гарантирана предоставянето на по-добра помощ, както и за за велосипедисти и по-ясни процедури за разглеждане на жалби.

По темата: БДЖ закъснения
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две от три стоки във веригите са български

Две от три стоки или 67% от предлаганите стоки в големите търговски вериги са български. Това показват данни от анкетата на Сдружението за модерна търговия. Родните производителите, които зареждат магазините наброяват около 200.

Безконтролно продават месо в интернет

Търговци продават колбаси и месо в интернет без никакъв контрол, показа проверка на NOVA. Суджуци и луканки, произведени в домашни условия, се предлагат свободно в сайтове с обяви. Домашните майстори ни привличат с оферти за конски суджук, магарешка пастърма, телешка луканка, биофиле „Елена” и дори кайма на атрактивни цени.

4 късметлии ще спечелят 50-инчов 4K UHD телевизор от A1

A1 ще зарадва 4 късметлии с нов 50-инчов телевизор. Всички клиенти на компанията, които сключат нов договор или преподпишат стария си за ТВ услуга, включваща Diema Xtra, имат възможност да участват в томбола за 4K UHD телевизор Samsung. Условието, за да се участва в играта, е да се попълни кратка регистрационна форма на a1.bg/diema-xtra, в периода от 9 декември 2019 до 9 януари 2020.