Още двама обвинени с Р. Овч. за „Мини Бобов дол“
2

Още двама обвинени с Р. Овч. за „Мини Бобов дол“

Заедно с ексминистъра ще отговарят за щети в размер на 24 млн. лв.

Спецпрокуратурата предяви прецизирано обвинение на скандалния ексминистър на икономиката и енергетиката от БСП Румен Овчаров и повдигна обвинения на назначен от него вече бивш изпълнителен директор на дружеството „Мини Бобов дол“ и на бивш зам.-министър от ведомството, съобщиха от държавното обвинение.

Прецизираното обвинение на Дългия инкасатор е повдигнато на 10 декември и е свързано със сключването и изпълнението на договор от 9 юни 2006 година. Той касае даването под наем на активи на „Мини Бобов дол“ на „Ораново“.

В същото време заедно с Р.Овч. към наказателна отговорност са привлечени и бившият зам.-министър Анна Янева, отговаряща по онова време за дирекция “Корпоративно управление и преструктуриране“, както и ексшефът на „Мини Бобов дол“ ЕАД Пламен Стефанов, назначен за член на Съвета на директорите със заповед на Овчаров в качеството му на принципал на „Мини Бобов дол“.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост в условията на продължавано престъпление между 2006 година и 2009 година. Според прокуратурата от нея са последвали щети в особено големи размери за предприятието, което било ужилено с повече от 24 млн. лв. Деянието представлява особено тежък случай, съобщиха още от държавното обвинение. Чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участъците „Бабино“ и „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“, предоставени от МС на „Мини Бобов дол“, в нарушение на изискванията на Закона за подземните богатства и на Закона за концесиите, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите за извършване на добив възможности. Така е последвало откриване на производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол“.

На 30 март СГП внесе в спецсъда обвинителен акт срещу Овчаров за това, че въпреки задълженията си умишлено не е упражнил достатъчно контрол в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" в общ размер 8 940 231 лв. и за длъжностно престъпление. Две съдебни инстанции обаче върнаха през май делото на спецпрокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. След връщането на делото държавното обвинение е извършило множество процесуално следствени действия, при които са били събрани доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол за „Мини Бобов дол“ са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лв., т.е. почти три пъти повече. Доказателствата, събрани от спецпрокуратурата след връщането на делото от съда, са обосновали ангажиране на наказателната отговорност и на Янева и Стефанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.