0

О ще два дни почивка за депутатите преди балотажа в неделя. Народните предсатвители гласуваха проекторешение за работата на парламента, с което на 31 октомври и 1 ноемрви няма да има пленарни заседания. Решението бе внесено от мнозинството днес сутринта, и бе одобрено със 134 гласа "за", 8 "против" и само 4 "въздържали се". 

Още два дни почивка за депутатите преди балотажа в неделя. Народните предсатвители гласуваха проекторешение за работата на парламента, с което на 31 октомври и 1 ноемрви няма да има пленарни заседания. Решението бе внесено от мнозинството днес сутринта, и бе одобрено със 134 гласа "за", 8 "против" и само 4 "въздържали се". 

Така депутатите работиха точно 44 минути в сряда, а заседанието на НС бе първото след двуседмичната почивка преди изборите на 27 октомври.

Въпреки това от БСП се възползваха, за да упрекнат властта от парламентарната трибуна в манипулации и масово купуване на гласове по време на първия тур на местните избори. В декларация от името на БСП соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че процедурата била опоречна, а реалният вот на българите изкривен. Според нея имало "ужасяващо" купуване на гласове и то под зоркия поглед на институцициите в лицето на МВР и властта. Тя даде пример с разпити на кандидати за кметската власт от БСП, докато истинските купувачи на гласове спокойно раздавали до 300 лева на глас. Нинова обвини ГЕРБ, че масово са получили ромски гласове. Наред с това властта употребила страховете на хората, които признавали, че взимат пари за глас от бедност. Цялата администрация гласувала според нея за власта. По думите на Нинова упраляващите използвали компроматна война срещу опонентите си и опоричли изборите. Недействителните бюлетини пък били 15 % или 400 000. След вота от БСП отново щели да поставят въпроса за машинното гласуване. Ниската активност пък била шамар за всички партии. Нинова призова българите да гласуват. 

На свой ред от ГЕРБ отговориха на Нинова и я упрекнаха, че социалистите ползват парламентарната трибуна за предизборна агитация, което било недопустимо. По думите на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова с такова поведение, отношението на хората към НС няма да се подобри. Тя отново напомни, че са дали обещание след вота да се заемат с Изборния кодекс, за да избегнат всички негативни прояви на изборния процес и да го направят максимално прозрачен. Тя упрекна БСП, че говорят за манипулации, но не са подали сигнали за тях. Накрая Дариткова също призова българите да гласуват, защото само масовото участие на избори би преодоляло негативните последици от контролирания вот. 

Иначе НС удължи срока за работа на временната комисия за теча на данни от НАП до 30 номември., като през това време отновно ще бъдат изслушани представители на НАП, за да кажат какви мерки са предприели, както и представители на банките, кредитни институции и други.