Още 8737 жилища с нова фасада до края на годината (ОБЗОР)

Още 8737 жилища с нова фасада до края на годината (ОБЗОР)

117 блока с 8737 жилища ще бъдат санирани до края на годината срещу близо 123 млн. лева държавни пари. Общият брой на обновените блокове в страната по държавната програма за енергийна ефективност – от нейния старт през 2015 г. до 31 март т.г. – е 1854. Това стана ясно от данни на одобрения от Министерския съвет доклад за напредъка по изпълнението на държавната програма за саниране.

През 2019 г. се отчита, че се реализират или са изпълнени дейности по програмата са 98,9% (1999 сгради) от всички 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране. За календарната 2019 г. са въведени в експлоатация общо 195 сгради (14 022 жилища), като най-много са в област София (56 сгради), следвана от областите - Пловдив (24 сгради), Сливен (16 сгради), Добрич (16 сгради), Хасково (10 сгради) и Ямбол (1 сграда).

С най-малък брой сгради, въведени в експлоатация през отчетната година са областите Благоевград, Враца, Кърджали, Кюстендил и Ямбол (с по 1 сграда).

Общо въведените сгради в експлоатация от стартирането на НПЕЕМЖС до 31.12.2019 г. възлизат на 1820, които включват 120 589 жилища, подобрената жилищна инфраструктура е 10 170 631 кв. м., а броя жители облагодетелствани от подобрената инфраструктура е 256 347 души.

Очакваното годишно намаляване на емисиите на парникови газове (CO2 и еквивалентни), в т.ч. спестяване на ktCO2/годишно от въведените в експлоатация през 2019 г. сгради е 35 ktCO2/годишно, а очакваната икономия на енергия от обновените жилищни сгради – 100 674 MWh/годишно.

Към 31.12.2019 г. в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 91 сгради, вследствие на което ще бъдат обновени 6 615 жилища и подобрена жилищна инфраструктура от 606 951,68 кв. м. РЗП.

Припомняме, че държавната програма за саниране се реализира с финансов ресурс от 2 млрд. лв. на цялата територия на България, който вече е усвоен. Ето защо строителният бранш миналата седмица поиска от премиера Бойко Борисов да бъде осигурено от правителството допълнително финансиране по програмата чрез пари от хазната, нарастване на бюджетния дефицит или с държавен дълг.  Сега се очаква нейния рестарт с предоставянето на нови 1.6 млрд. лева. Сумата е за 3250 панелни блока, които се наредиха на опашката за предишните два милиарда лева, но парите свършиха и не стигнаха за тях. В съответните етапи на изпълнение на дейности по програмата, до момента са ангажирани над 300 фирми за технически обследвания и за обследвания за енергийна ефективност  на сгради. Със сключени договори за извършване на строително - монтажни работи (СМР) до момента са над 1400 фирми. Чрез "строително цунами" с пари от държавата браншът иска и да задържи върналите се от чужбина заради пандемията хиляди строители. Заетите в сектора по официални данни са 200 000.

Трябва да отбележим, че в тази програма няма самоучастие от страна на собствениците, което предполага занижен контрол от тяхна страна и възможност за злоупотреби от страна на общини и фирми. Ето защо лидерът на НФСБ Валери Симеонов след срещата на Коалиционния съвет, на която е била обсъдената идеята за рестарт на въпросната програма, обяви, че все още се водят преговори по темата. „На мнение сме, че тя не трябва да е безвъзмездна. Трябва да има участие от 30% на етажната собственост“, уточни Симеонов.

През годините Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри множество нарушения, свързани с картели между фирми, участващи в програмата.

Също така имаше голям брой свидетелства за некачествено поставяне на изолацията, която понякога биваше издухвана от вятъра заради липса на крепежни елементи. А много експерти коментираха, че цените на квадрат, при които се сключват договорите за саниране, са нереално високи и не кореспондират с пазарните реалности. Миналата година антимонополният орган глоби с 398 000 лв. 27 фирми, за които е доказал, че са участвали в картел.

До края на миналата година в МРРБ са постъпили 38 сигнала за проблеми при изпълнение на СМР при обновяване на сградите: некачествени строително-монтажни работи, недобра организация на строителна площадка, забава при изпълнение и др.. Във връзка със сигналите за лошо изпълнени СМР и неспазване на правилата за изпълнение на СМР са дадени предписания към общинските администрации, в качеството им на възложители на дейности по програмата. 

В отчета по програмата за 2019 г. е записано, че са извършени 19 проверки на място от служители на МРРБ по отношение на некачествено или неточно изпълнени СМР, забава при изпълнение на дейностите по обновяване, при което също са дадени указания за отстраняване на констатирани дефекти. МРРБ е възложило на ДНСК да извърши 4 проверки по жалби. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.