Още 66 млн. лв. от хазната за общинските и областните болници (ОБЗОР)

Още 66 млн. лв. от хазната за общинските и областните болници (ОБЗОР)

Спешни мерки по инициатива на премиера Борисов, Вдигат заплатите на лекарите и медицинските сестри с до 40 на сто

Общинските и областните болници ще получат още 66 млн. лева над предвиденото за 2019 година. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след работна среща с вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Мерките за подобряване на финансовото състояние на лечебните заведения бяха взети по инициатива на премиера Бойко Борисов.

Правителството ще осигури допълнително финансиране от 30 млн. лв. за областните и общинските болници. Това ще стане чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерския съвет. От тези средства 18 млн. лв. са предвидени за общинските болници, а 12 млн. лв. - за областните. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв. Толкова е увеличението за областните и общинските болници над базовите бюджети на НЗОК и на МЗ за 2018 г., приети от Народното събрание, уточни министър Ананиев. От тези 66 млн. лв. 28 млн. лв. са предвидени за общинските, а 38 млн. лв. – за областните болници. Министър Ананиев обясни, че този финансов ресурс позволява увеличение на заплатите на работещите в областните и общинските болници. За общинските болници увеличението на разходите за персонал ще бъде с между 25 и 40%. Увеличението при областните болници ще бъде между 10 - 15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на НЗОК.

Министърът уточни, че освен финансовото подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общински болници, които извършват дейности по оказването на спешна и неотложна помощ в труднодостъпни и в такива населени места, в които няма други лечебни заведения и приходите от дейност са недостатъчни поради малкия брой на обслужваното население. Съвместно със сдружението МЗ ще работи и по преструктурирането на общински болници, като целта е да се повиши тяхната ефективност.

През следващите седмици предстои да бъдат решени чисто технологични и организационни въпроси, които в момента възпрепятстват общинските лечебни заведения при изпълнението на дейността им, посочи още министър Кирил Ананиев.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев изрази благодарност от името на управителите на общински лечебни заведения за бързите решения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.