Още 32 училища и градини влязоха със статут на средищни

Още 32 училища и градини влязоха със статут на средищни

16 нови детски градини и 16 нови училища отговарят на критериите и условията за получаване на статут на средищни и ще бъдат включени в списъка за учебна 2020/2021 г. Актуализираният вариант бе приет от Министерски съвет и в него вече влизат общо 957 образователни институции - 186 детски градини, 33 отделни групи в детски градини и 738 училища, които се намират в 648 населени места.

Поради оптимизация на училищната мрежа и липса на минималния брой от 10 ученици или 4 деца, които пътуват от други населени места, от списъка тази година отпадат 62 институции - 20 училища и 42 детски градини или отделни групи в детски градини.

Общият брой на децата в новите средищни детски градини е 1 010, а пътуващите деца в задължителна предучилищна възраст са 99. Учениците в новите средищни училища са 2 747, като пътуващите до 16-годишна възраст са 246 ученици.

Промените в Списъка са извършени по мотивирани предложения на кметовете на общините и след извършена проверка от регионалните управления на образованието. За децата и учениците, които са от населени места без детска градина или училище, от съответните общини е осигурен безплатен транспорт до образователните институции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.