Още 3 млрд. лева европари за пътища и градове

Още 3 млрд. лева европари за пътища и градове

Общините ще имат равен достъп до парите

До 2027 г. близо 3 млрд. лева от новата европейската програма за развитие на регионите ще бъдат вложени в нови пътища и подобряване на градската среда. Парите ще се използват за преодоляване на дисбаланса между регионите, обяви Петя Аврамова по време на обучение на училището за политика „Димитър Паница“.

Подобряването на пътищата е предпоставка за привличане на инвестиции и развитие на бизнес, така че хората да имат поминък и да не напускат родния си край, стана ясно от думите на регионалния министър.

С тези пари ще бъдат финансирани проекти от всяко населено място, всички ще имат равен достъп до ресурси. Ще се даде възможност

няколко общини да работят заедно в един проект

обхващайки по-голяма територия на влияние и обединявайки няколко европейски програми за финансиране.

Инструмент за преодоляване на регионалните различия са промените в Закона за регионалното развитие и Закона за управление на средствата от европейските структурни и европейски фондове, за да дадат финансовата опора, рамката и в същото време свободата за провеждане на регионална политика.

До края на ноември т.г. от досегашната програма „Региони в растеж“ са обновени 39 големи и средни български града с 1,5 млрд. лева. По линия на европейската солидарност до момента са

ремонтирани 21 пътни участъка с дължина над 343 км

на стойност над 295 млн. лева, като всеки един от проектите е важен за живота на хората в съответния регион. Като пример тя даде изграждането на магистрала „Хемус“, която ще спомогне за изравняване условията на живот между Северна и Южна България. Общият брой на населението, за което ще има полза от тази магистрала, е около 2,9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната. „Надеждите на Северозапада са свързани и със скоростния път Видин – Ботевград, а на Югозападна България – с доизграждането на „Струма“, отбеляза още министърът и подчерта, че и по двата проекта се работи усилено. Аврамова съобщи още, че е на финалната права и друг мащабен строеж - обходът на Габрово.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.