Още 20 000 младежи ще опознаят Европа безплатно

Още 20 000 младежи ще опознаят Европа безплатно

Новата кампания на Европейската комисия за подаване на заявления за картите за пътуване DiscoverEU (Опознай ЕС) започва днес. Всички 18-годишни младежи в ЕС могат да кандидатстват до 16 май 2019 г. за възможността да опознаят Европа в периода 1 август 2019 г. — 31 януари 2020 г.

Новата кампания за кандидатстване идва след много успешната първа година на инициативата, която позволява на младите хора да научат повече за европейското културно многообразие и общите ценности.

През тази втора година на DiscoverEU Европейската комисия поставя акцент върху образователното измерение на проекта. Участниците ще получат информация и съвети за това какво да посетят в Европа. Ако желаят, те могат също така да получат и дневник за пътуването, за да могат да записват своите впечатления.

По време на пътуването младежите също така ще имат възможност да участват в организирани мероприятия и да общуват помежду си. Успоредно с това Комисията се стреми да превърне DiscoverEU в по-приобщаваща и достъпна за всички инициатива, като допълнително улеснява използването на системата за подаване на заявления, предлага съвети за намаляване на разходите за пътуване, както и като взема под внимание, доколкото е възможно, нуждите на младите хора с увреждания, така че те също да могат да пътуват.

Комисар Тибор Наврачич, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта, заяви: Горд съм, че даваме допълнителен тласък на инициативата DiscoverEU, за да може повече млади хора да получат възможността да натрупат истински европейски опит. Надявам се, че DiscoverEU ще ги вдъхнови да бъдат обществено ангажирани и да станат посланици на Европа — било то с гласа си на изборите за Европейски парламент, като насърчават връстниците си да последват примера им, или като работят с нас за изграждането на жизнени общества. Младите хора са бъдещето на Европа и е изключително важно техният глас да бъде чут.“

Кой може да кандидатства и по какъв начин?

Кандидатите трябва да са родени между 2 юли 2000 г. (включително) и 1 юли 2001 г. (включително) и да бъдат готови да пътуват между 1 август 2019 г. и 31 януари 2020 г. за максимум 30 дни. Заинтересованите младежи ще трябва да кандидатстват през Европейския младежки портал. Кандидатурите ще бъдат разгледани от специална комисия, която ще избере победителите. Кандидатите ще бъдат уведомени за резултатите от подбора през юни 2019 г. Одобрените кандидати ще могат да пътуват самостоятелно или в група от най-много пет души. По правило пътуванията са с влак. С цел да се гарантира широк достъп до целия континент, участниците могат да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи или по изключение самолети. Това ще позволи участието и на младежи, които живеят в отдалечени райони или острови на ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.