Още 13 млн. лева от МС за ремонти в 10 общини

Реконструират 2 православни храма и джамията в Разград с други 1,6 млн. лева

Още 13 млн. лева от МС за ремонти в 10 общини

Премиерът: Етническата толерантност и разбирателството ще изведат държавата напред. Борисов настоя за отговорност и спазване на здравните мерки

Нови 13 млн. лева отпусна кабинетът на вчерашното си заседание за ремонти и инфраструктурни проекти в 10 общини и за почистване на коритото на р. Луда Яна. Подпомагаме всички населени места в България, не делим хората, нито кметовете на наши и ваши коментира по този повод премиерът, като посочи, че кабинетът поставя акцент в работата си върху малките населени места, за да останат хората да живеят в тях.

Поредната финансова инжекция в размер на 10,5 млн. лева отиде за общините Аксаково, Враца, Сливница, Велинград, Драгичево, Пордим, Тутракан, Елин Пелин, Етрополе и Перник. Отделно по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и кабинетът подпомогнаха Община Панагюрище с 2,5 млн. лева за почистване на речното корито на река Луда Яна. Аксаково поучи 450 000 лева, за да доизгради многофункционална сграда за обществено обслужване в село Изворско, като кметът Атанас Стоилов изтъкна, че с приключването на проекта населеното място ще промени изцяло облика си, а също, че за района е от изключително значение завършването на АМ „Хемус“. Премиерът Борисов пък подчерта, че в сряда лично се е уверил в забележителния напредък по изграждането на магистралата. „От това, което видях вчера по време на огледа на „Хемус“, съм голям оптимист. Мостовете са много напреднали. Ще видите след 2 години разликата за Севера и Северозапада. Много усилено се строи и Ботевград - Мездра“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

1 млн. за ремонт на улична и пътна мрежа на територията й получи Община Враца, а на Сливница бяха отпуснати 3,6 млн. лева, с които ще се извърши реконструкция на част от вътрешната водопроводна мрежа в село Алдомировци. Финансова инжекция от 1,2 млн. лева беше отпусната за Велинград за ремонт на уличната мрежа в града, а други 1,5 млн. лева бяха предоставени на Перник за основен ремонт на вътрешна водопроводна мрежа в село Драгичево и за изграждане на водопровод в тамошния кв. „Копринено орище“. С осигурени 410 000 лева Община Пордим ще извърши реконструкция и обзавеждане на читалище в с. Каменец, а с. Нови хан в Община Елин Пелин ще реконструира вътрешната си водопроводна мрежа с 800 000 лева. Над 1 млн. пък отиде за Етрополе, за да реконструира 4 улици.

Други 1,6 млн. лева отпусна МС за ремонтите на 2 православни храма и джамията в Разград. 120 000 лева от тях ще отидат за реконструкцията на храм. „Св. Пророк Илия“ в с. Сугарево, Община Сандански. 317 550 лева пък бяха отпуснати за строително-ремонтни дейности по хр. „Св. Йоан Предтеча“ в Жаблянския манастир. „В България само етническата толерантност, разбирателството между религиите и между хората могат да изведат държавата напред“, коментира Борисов, като допълни:

Държавата се грижи еднакво за всички, хората трябва да са спокойни

правим това, което е дължимо към тях, категоричен бе премиерът. Той обяви също, че се предоставят 1,2 млн. лева на мюсюлманското вероизповедание за продължаване на строително-монтажните работи по консервацията и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград. „Кабинетът работи с една цел - всички български граждани, независимо от тяхната вяра, да се чувстват достатъчно уважавани и зачитани в собствената си държава“, обобщи Борисов.

На заседанието здравният министър проф. Костадин Ангелов докладва ситуацията с коронавируса, като отчете, че за последната седмица има положителна тенденция броят на излекуваните да е 2 пъти по-малък от броя на потвърдените случаи в сравнение с предходната седмица, където съотношението беше три пъти. Това е една положителна тенденция, която отчитаме за реално справяне с пандемичната ситуация, каза той и информира, че на национална база заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 48%, а интензивните легла в страната са заети на 57%.

В същото време обаче премиерът изтъкна, че в момента е третата вълна на пандемията и българските граждани трябва да са отговорни и да спазват мерките.

„Вчера в Германия министър-председателите и канцлерът заседаваха какви мерки още да направят.

Ние сякаш сме свършили с пандемията, тя си е заминала

Такова е отношението на хората и не знам кой им внушава, че всичко е преминало“, посочи той и припомни, че в страната ни няма строги ограничения и на практика всичко работи, но хората трябва да бъдат внимателни. Министър-председателят уточни, че всички ваксини, които пристигат в страната, веднага се използват. "Допускаме в страната само ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, за другите не може да носим отговорност“, каза още Борисов. Премиерът уточни, че агенцията извършва изключително прецизна дейност и ваксините, разрешени от нея, са преминали всички необходими проби и тестове

Изграждат нов корпус на Русенския университет

Министерският съвет одобри и 1 млн. лева за Русенския университет „Ангел Кънчев“, с които ще се изгради нов учебно-изследователски корпус. Ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Белоев заяви, че корпусът ще бъде готов до края на годината. „Със създаването на големи модерни лаборатории ще се даде нова възможност заедно с бизнеса, с
университетите от нашата страна и чужбина да участваме в големи проекти и да допринасяме за развитието на науката“, подчерта Белоев. Ректорът изказа благодарност към правителството за увеличението на заплатите на преподавателите от висшето образование. „Това е една много сериозна крачка и стимул към всички университетски преподаватели“, категоричен бе Белоев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.