Установени са още 12 случая на морбили в Разлог. Това съобщи на брифинг в Министерството на здравеопазването държавният експерт от Дирекция "Здравен контрол" Радосвета Филипова.

„Днес ви съобщихме за 5 случая на морбили, които са лабораторно доказани. Следобед имаме актуална информация за още 12 случая, които са пребивавали в Детско отделение по същото време. Три от тях са развили типична клинична картина на морбили. Това са деца във възрастовата група от пет месеца до девет години. Те са приети в периода от 1-ви до 14-ти февруари в Детско отделение на Разлог с различна диагноза – обикновено остра вирусна инфекция, пневмония, бронхиолит, такива диагнози, каквито са имали и другите три дечица, които са оттам“, обясни Филипова, цитирана от „Фокус“.

„Всички деца са от този регион. Важното е, че тези деца са от издирените вече контактни, тоест от Детското отделение, за които ние Ви съобщихме от общия брой 145. Тъй като издирени се водят и контактните деца, които са били вътре в самото Детско отделение“, допълни Филипова.

Към момента лабораторно потвърдени са пет случая. 12-те са с типична клинична картина и за тях са изпратени проби късно днес. „От тези 12, към настоящия момент е издирен имунозационният статус на 5 деца, тъй като три са в доимунизационна възраст, тоест те са под 13 месеца и още не подлежат на имунизация. Също така две деца, които са на три и девет години са имунизирани, но на останалите все още се издирва имунозационния статус“, допълни експертът.

„Разпоредено е на управителя на болницата да затвори детското отделение. Да не се приемат и да не се изписват нови пациенти. Веднага РЗИ-Благоевград разпореди и издирването на всички неимунизирани лица до 18 годишна възраст, които подлежат на имунизация срещу морбили. Тъй като първите заболели са именно такива. Те са подлежали на имунизация, но не са имунизирани, заради често боледуване. Осигурили сме достатъчно количество ваксини. Разпоредили сме имунизацията срещу морбили да се извършва с приоритет не само на тези, които подлежат на 13 месечна възраст и на 12 години, а и на тези, които сега ще бъдат издирени, като неимунизирани навреме или като липсваща имунизация. Тъй като се оказва, че има и такива, за които просто няма данни дали е изгубен имунизационния паспорт или са се местили от област в област", каза още Радосвета Филипова. Според нея на този етап не може да се говори за епидемия. „На този етап говорим за взрив, който най-вероятно има източник, внос от чужбина. Това е единственото възможно обяснение, тъй като на територията на страната последните две години и повече въобще няма местен случай. Всички взривове, които се развиват са с внос от чужбина“, каза тя.

 

По темата: морбили Разлог
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Удължават бедственото положение в община Перник

„На заседанието на кризисния щаб взехме решение за официално искане към областния управител за удължаване срока на бедственото положение в община Перник. Предстоят ни много мерки, които трябва да бъдат изпълнени през следващите седмици и месеци. Особено важно за Перник е изграждането на съоръжението, което ще ни свърже с водопреносната мрежа на Столична община“. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров след заседанието на щаба. Той добави, че това е единственият изход, с който да бъде осигурена вода за питейно-битови нужди на перничани.

Още 8 области в грипна ваканция, в Кюстендил утре на училище

В още 8 области от днес или утре е обявена грипна ваканцията, съобщиха от образователното министерство. Извънредната почивка за учениците в Кюстендил пък приключва днес и учениците се връщат в класните стаи във вторник.

Три комисии в СОС приеха да се достави вода за Перник през София

На съвместно заседание комисиите по инженерна инфраструктура, по икономика и по финанси в Столичния общински съвет (СОС) дадоха зелена светлина за подаване на вода към Перник през водоснабдителната система на София.