Установени са още 12 случая на морбили в Разлог. Това съобщи на брифинг в Министерството на здравеопазването държавният експерт от Дирекция "Здравен контрол" Радосвета Филипова.

„Днес ви съобщихме за 5 случая на морбили, които са лабораторно доказани. Следобед имаме актуална информация за още 12 случая, които са пребивавали в Детско отделение по същото време. Три от тях са развили типична клинична картина на морбили. Това са деца във възрастовата група от пет месеца до девет години. Те са приети в периода от 1-ви до 14-ти февруари в Детско отделение на Разлог с различна диагноза – обикновено остра вирусна инфекция, пневмония, бронхиолит, такива диагнози, каквито са имали и другите три дечица, които са оттам“, обясни Филипова, цитирана от „Фокус“.

„Всички деца са от този регион. Важното е, че тези деца са от издирените вече контактни, тоест от Детското отделение, за които ние Ви съобщихме от общия брой 145. Тъй като издирени се водят и контактните деца, които са били вътре в самото Детско отделение“, допълни Филипова.

Към момента лабораторно потвърдени са пет случая. 12-те са с типична клинична картина и за тях са изпратени проби късно днес. „От тези 12, към настоящия момент е издирен имунозационният статус на 5 деца, тъй като три са в доимунизационна възраст, тоест те са под 13 месеца и още не подлежат на имунизация. Също така две деца, които са на три и девет години са имунизирани, но на останалите все още се издирва имунозационния статус“, допълни експертът.

„Разпоредено е на управителя на болницата да затвори детското отделение. Да не се приемат и да не се изписват нови пациенти. Веднага РЗИ-Благоевград разпореди и издирването на всички неимунизирани лица до 18 годишна възраст, които подлежат на имунизация срещу морбили. Тъй като първите заболели са именно такива. Те са подлежали на имунизация, но не са имунизирани, заради често боледуване. Осигурили сме достатъчно количество ваксини. Разпоредили сме имунизацията срещу морбили да се извършва с приоритет не само на тези, които подлежат на 13 месечна възраст и на 12 години, а и на тези, които сега ще бъдат издирени, като неимунизирани навреме или като липсваща имунизация. Тъй като се оказва, че има и такива, за които просто няма данни дали е изгубен имунизационния паспорт или са се местили от област в област", каза още Радосвета Филипова. Според нея на този етап не може да се говори за епидемия. „На този етап говорим за взрив, който най-вероятно има източник, внос от чужбина. Това е единственото възможно обяснение, тъй като на територията на страната последните две години и повече въобще няма местен случай. Всички взривове, които се развиват са с внос от чужбина“, каза тя.

 

По темата: морбили Разлог
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 2 млн. лева събрани при 16-ото издание на инициативата

„Българската Коледа“ помогна на 255 деца

Близо 2 млн. лева събрани при 16-ото издание на инициативата

На 255 болни деца е помогнало 16-ото издание на инициативата под егидата на държавния глава на България „Българската Коледа“.

 

300 гимназисти трупат опит при земеделци

300 гимназисти от направленията фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология и др. ще посещават стопанства на земеделски производители през първия срок, за да трупат опит при тях. Това ще се случи по съвместната кампания на министерството на земеделието, храните и горите и министерството на образованието и науката „Супер фермер“.

МОН оборудва с модерни лаборатории и средните училища

Средните училища, в които се подготвят ученици по професия, също ще получат възможността да кандидатстват за финансиране от министерството на образованието и науката за модерни лаборатории. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев при откриването на обновената със специализирано оборудване учебна лаборатория в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен.