Осем от десет рестораньори са в сивия сектор

Осем от десет рестораньори са в сивия сектор

Няма да има отлагане на наредбата за касовите апарати

Близо 80 на сто от хранителните и увеселителните заведения избягват да плащат данъци, показват проверките на Националната агенция по приходите (НАП). Други рискови сектори са тези на горивата и на платформите за краткосрочно отдаване под наем на помещения. Това каза говорителят на ведомството Росен Бъчваров пред БНТ.

Той поясни, че рисковете са различни в туризма. „Не оценяваме рисковете на такъв тип „браншови“ -

Аirbnb апартаментите имат сравнително ясен данъчен режим

в момента, но има и сериозно отклонение от облагане“, допълни говорителят на приходната агенция. Това се обяснява с факта, че този пазар на краткосрочно отдаване под наем е дигитализиран и всичко лежи на ангажимента на гражданите да декларират доходите от него. Работодателите, даващи заплата в плик или осигуряващи на по-малко време от изработеното, също създават предпоставки за избягване на облагане.

Бъчваров коментира и наредбата за касовите апарати, която предстои да влезе в сила от 1 февруари. Точно тя бе и причината през последните дни недоволството да достигне своя връх и в над 36 града в страната собствениците и служителите в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели да работят, облечени в жълти жилетки. С промените в Наредба Н-18

данъчните ще имат достъп до личните данни

на всички от персонала, включително и до рецептурните книжки, които често са фирмена тайна. Част от исканията на протестиращите са държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма, въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти, както и отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна мярка. От бранша настояват и за намаляване на ставката на 5%. Ако не се стигне до започване на преговори, ще последват ефективни протести, предупреждават още от бранша. Хотелиерите и ресторантьорите настояват наредбата да се отложи и да се обсъдят евентуални промени. Бъчваров обаче категорично отрече и заяви, че повече отлагания няма да има.

Мярката за запечатване на магазини е отпреди 2 години

и не се прилага за най-дребните нарушения. От НАП обясниха, че причина за въвеждането е, че санкциите от 1000-1500 лв. са се оказали неефективни. „Обект не може и не е запечатван за дребни нарушения. Ако има незалепен дневен финансов отчет или в обекта я няма книгата за дневния финансов отчет, те са формално някакъв вид нарушение. Неиздаването на касова бележка не е дребно нарушение – законодателят също смята така“, предупреди Бъчваров. Той спомена, че касовите бележки за 5 лв. също са важни – при проверка може касовият апарат да е отчел 200 лв., а в касата реално да има 2000 лв. „Това е основание за запечатване на търговския обект“, завърши Бъчваров. За последните години има няколкостотин зеленчукопроизводители с акт за неиздаден касов бон. Бакшишите пък не спадат към сивия сектор, но е хубаво да се съхраняват на отделно място. „В голяма част от ресторантите бакшишите се събират на отделно място, защото те се поделят, а не се прибират само от един сервитьор - когато тези пари се съхраняват отделно, няма нищо нелегално, нито необходимост от промяна в закона", завърши Бъчваров. Той посочи, че е възможно решение бакшишът да влезе в сметката и законът не го забранява, но това ще е трудно, тъй като тези пари над сметката са избор на самия клиент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.