Осем души са изтеглили молбите си за напускане на Спешна помощ в Русе
2

Осем души са изтеглили молбите си за напускане на Спешна помощ в Русе

Осем души са изтеглили молбите си за напускане на Центъра за спешна медицинска помощ – Русе през първия работен ден на новия директор д-р Иванка Маринова.

Вчера 27 фелдшери и 17 шофьори подадоха заявления в знак на недоволство от назначаването й и в подкрепа на временно изпълняващия длъжността д-р Недка Дикова, класирала се на второ място на проведения конкурс.

„Смятам, че и други колеги ще изтеглят молбите си, това, може би, ще стане в следващите дни“, каза пред журналисти д-р Маринова. Тя сподели, че е била посрещната спокойно тази сутрин, имало е кратка среща и разговор с част от колектива за проблемите в центъра, след което работният ден е започнал нормално.

По повод на проверката, разпоредена вчера от здравния министър Кирил Ананиев, д-р Маринова каза, че тя най-вероятно ще продължи до края на месеца. Според нея проверката е, за да се изчистят съмнения за финансови злоупотреби, споделени от работещи в центъра пред медии. Новият директор каза още, че д-р Дикова не е на работа и в момента е в болнични.

На 7 март част от екипа на центъра излезе на протест с искане за провеждане на нов конкурс и в подкрепа на д-р Недка Дикова, в чието лице виждали своя лидер, който може да разреши дългогодишни проблеми. След проведено вчера сутринта общо събрание близо 50 работещи в центъра, сред които и шестима от филиали извън Русе, написаха молбите си за напускане с едномесечно предизвестие, които първоначално не бяха заведени официално. След като в медиите изтече информация за това, заявленията са били вкарани в електронния регистър на центъра.

„Ние не искаме да напускаме работните си места, но имаме условия и искаме промяна“, каза фелдшерът Мариана Ганчева. На същото мнение е и шофьорът Владимир Димитров, който работи в центъра от 11 години и е категоричен, че ще напусне, ако няма промяна. Сред исканията той спомена преминаването на 7-часов работен ден, по-високо и по-справедливо възнаграждение на персонала.

До нов конкурс за директор на центъра се стигна, след като дългогодишният му ръководител д-р Пенка Бахчеванова излезе в пенсия. Два месеца временно изпълняващ длъжността бе д-р Недка Дикова. И тя, и д-р Маринова работят в специализираното звено в Русе над 20 години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.