0

О бщественият съвет към Централната избирателна комисия е изпратила писмо до главния прокурор Иван Гешев с искане да разпореди извършването на проверка на обстоятелствата при които в устройствата за машинно гласуване за област Велико Търново – Четвърти многомандатен изборен район са въведени неверни данни за кандидатска листа на КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - ОБЕДИНЕНИЕ“, с оглед установяване на данни за извършено престъпление. Това стана ясно от пост на ОС към ЦИК във Фейсбук.
 

Общественият съвет към Централната избирателна комисия е изпратила писмо до главния прокурор Иван Гешев с искане да разпореди извършването на проверка на обстоятелствата при които в устройствата за машинно гласуване за област Велико Търново – Четвърти многомандатен изборен район са въведени неверни данни за кандидатска листа на КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - ОБЕДИНЕНИЕ“, с оглед установяване на данни за извършено престъпление. Това стана ясно от пост на ОС към ЦИК във Фейсбук.
 

В писмото се посочва, че на произведените на 04.04.2021 г. избори за народни представители за Народно събрание стана публично известно, че при гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване на територията на РИК 04 – Великотърновски са възникнали проблеми.

Сигнал, че в устройствата за машинно гласуване била въведена невярна кандидатска листа на КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - ОБЕДИНЕНИЕ“ бил постъпил в РИК Велико Търново в 8,19 ч. сутринта в деня на изборите.

По подаденият сигнал РИК Велико Търново била приела Решение № 392 от 04.04.2021 г. На основание на това решение и данните от РИК Велико Търново, Централната избирателна комисия спряла гласуването със специализираните устройства за машинно гласуване в цялата област Велико Търново.

"С въвеждането в устройствата за машинно гласуване на кандидатска листа, която е различна от регистрираната с решение № 73 от 02.03.2021 г. от РИК Велико Търново кандидатска листа на КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - ОБЕДИНЕНИЕ“ се пречи на избирателите да осъществят конституционното си право да избират чрез преференции народни представители за Народно събрание, каквото право им е гарантирано от Конституцията на Република България и Изборния кодекс", се казва в посмото.