До 2 000 работници и служители от близо 9-те хиляди в заводите на оръжейницата „Арсенал“ – Казанлък ще бъдат съкратени до 29 април, съобщи изпълнителният директор  на частното дружество инж. Николай Ибушев.

В момента  цеховете не работят, хората трябва да пристигнат  на 29 март, влизането вътре ще бъде при изключително строги мерки за сигурност. Осигурени са маски за всички и дезифектантни, на пропуските са монтирани термокамери. Решението за съкращението е взето след преговори със синдикалните организации, първоначално е трябвало мерките да обхванат около 3 000 души.

Сред причините за  драстичното свиване на персонала инж. Ибушев сочи рязко спадналите поръчки от традиционните купувачи на специалната продукция, която е на сто процента експортно ориентирана.В основата са ниските цени на петрола на международните пазари и свитите разходи за отбрана заради необходимостта от допълнителни средства за здравеопазване. Допълнително се отразява и затрудненията в доставките на части, материали и химикали за основната продукция.

„Изработени са критерии, на база на които ще се предприемат персоналните решения за актуализацията, при спазване на Кодекса на труда. Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най- благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, колективния трудов договори и финансовото състояние на дружеството.“, настоява още инж. Ибушев, който е депозирал вече в Агенцията по заетостта и в Бюро по труда – Казанлък уведомление за предстоящо актуализиране на състава. Тепърва ще стане ясно кои от заводите и цеховете и в какъв състав ще работят след 29 март.

Междувременно в началото на седмицата от японската компания Язаки съобщиха че пускат в отпуск заради пандемията работниците от заводите си в Сливен, Ямбол и димитровградското село Крепост, където общо са заети близо 4 500 души.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Засипаха с цветя медиците от „Пирогов”

Дарители засипаха с цветя медиците от „Пирогов”, съобщиха от лечебното заведение. Те получила дарение от букети, както и от саксийни видове от Асоциацията на производителите на декоративни растения в България. Благородната инициатива е по повод предстоящите празници Цветница и Великден и част от кампанията #останиВкъщиЗасадиЦвете и #ЗасадиДървоСпасиЗемята".

Регистрация в бюрата по труда без посещение на място (ВИЖТЕ КАК)

Регистрацията в бюрата по труда вече може да се извършва чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДА „Електронно управление”, както и чрез подаване на документи по електронна поща или чрез лицензиран пощенски оператор, без необходимост от посещение на място.